2019. december 16., hétfő
Etelka, Aletta

Egyéb Székesfehérvár

Sikerek, európai színvonalon!

A sport nemzetközi hete volt az elmúlt időszak Székesfehérvár városának. Két csapata is a nemzetközi kupacsatákban volt érdekelt, labdarúgásban és kosárlabdában.

Ráadásul mindkét fehérvári alakulat számára nagy tétje volt a rájuk váró összecsapásnak. Ugyanis a MOL Vidi FC labdarúgói a görög PAOK Szaloniki elleni esetleges győzelmükkel a csoportkörből való továbbjutás küszöbére léphettek, míg az Alba Fehérvár kosárlabdázói az FC Porto elleni sikerükkel a hátralévő két forduló eredményétől függetlenül már biztos továbbjutók. Lehettek volna. És úgy lőn!


A legszebb öröm, a gólöröm pillanata. A gólszerző Milanov (77-es) a kupac alján Fotó: Vidi.hu

A MOL Vidi FC az Üllői úton, a Groupama Arénában, honi legfőbb riválisa, a Ferencváros otthonában fogadta görög ellenfelét az Európa Liga negyedik fordulójában. Mert a felcsúti stadion a nemzetközi megmérettetésre kicsinek találtatott, annak ellenére, hogy ott egyébként minden más világszínvonalú.

Az Alba centere, Heath kivette a részét a sikerből Fotó: Alba Fehérvár

A Vidi stadionját november végén adják át, és veszi birtokába a csapat magyar bajnoki mérkőzéseken, de a nemzetközi kupában előre meg kellett nevezni, hogy hol játsszák le az egész sorozatot. A választás az említett létesítményre esett Székesfehérvár közelsége, illetve a lehetséges nagyszámú szurkolói támogatás miatt.  A Vidi nagy meglepetésre Szalonikiben 2-0-ra tudott nyerni, a forduló előtt pedig a 9 ponttal az élen álló Chelsea mögött három 3 pontos csapat állt holtversenyben, a Bate Boriszov, a PAOK és a MOL Vidi.


A Chelsea Londonban verte a Bate együttesét, a Vidi pedig kicsikarta a lépéselőnyt, 1-0-ás sikerével. A görögök fogadkoztak, hogy most aztán megmutatják, hogy sokkal jobbak annál, mint voltak saját pályájukon, és nyernek. De esélyük sem volt rá. Tanácstalanul tologatták a labdát a félpálya környékén, vagy a saját térfelükön, a Vidi mindenféle támadási kezdeményezésüket csírájában elfojtotta. Nikolics mester nagyon kitalálta a játékot. Nagy taktikai csata volt, ami egyszerűbben szólva azt jelenti, hogy a szép futballal adósok maradtak a felek. De, tekintettel a tétre, nem is az volt a cél. Ha már cél, akkor célfutball, és ha az ember semleges szemmel nézte a célfocit, akkor az bizony ugyancsak unalmas lett volna.

De semlegességről szó sem lehetett, a görög drukkerek, dalolva buzdították megállás nélkül az övéiket. A 80. percig. Utána ajkukra fagyott az ének. A fehérváriak és budapestiek (mily jó volt hallani, hogy a rivális Fradi drukkerei a Vidi játékosait buzdították…) pedig a magyar labdarúgás sikere miatt hajtották övéiket. A Vidi az 50. percben egy szép támadás végén Milanov révén remek fejes góllal vezetést szerzett, és ennyi. A látottak alapján megérdemelten nyertek, és ha a Bate Boriszov otthonában visszavágnak a korábbi hazai vereségért, akkor továbbjut(hat)nak. De ez még a jövő története, most örüljünk annak, hogy megvan ennek a lehetősége.

Az Alba Fehérvár az Európa Kupa negyedik fordulójában lépett parkettre. Portugáliában hosszabbításban nyert az Alba, és a csoportkörben veretlenül, 3 győzelemmel várta az újabb csatát. A vártnál nehezebben lendült játékba a csapat, a meccs első felében már volt, hogy 16 ponttal vezetett a Porto, a nagy szünetet pedig 12 pontos hátrányban kezdhette a hazai pályán játszó. A folytatásban alaposan feljavult az Alba védekezése, fokozatosan őrölték fel ellenfelüket, és izgalmas végjátékot követően egylabdás győzelmet arattak, 72-70 lett a vége a javukra. Ez sem volt igazán szép mérkőzés, de a győzelemnél mi lehet szebb? Főleg úgy, hogy az Alba Fehérvár mérlege immár 4-0! Két idegenbeli csata következik, hogy ki megy tovább az első, vagy második helyen, arról alighanem a záró fordulóban esedékes Varese–Alba Fehérvár összecsapás dönt majd Olaszországban. De ha a Porto legyőzi le a következő fordulóban az olaszokat, és a fehérváriak pedig nyernek Bulgáriában, akkor a Fehérvár végez az első helyen. A játékosok megmutatták, képesek nagyot küzdeni, hatalmas szívvel ellensúlyozva néhány társuk megtorpanását. Csapatsiker volt ez a javából!

Egy hét múlva jöhet a folytatás, szerezzenek hát együtteseink újabb diadalt Székesfehérvárnak, a magyar sportnak!

Kapcsolódó Cikkek

  • Vadvilág a Kárpát utcában

    Vadvilág a Kárpát utcában

    Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.