EUR: 319,90 Ft
CHF: 280,55 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Sopron

Sisi körül forog az év vége

Bár történeti források nem igazolják, hogy a magyarok királynéjaként tisztelt Sisi (az osztrákoknál Sissi!) valaha megfordult volna Sopronban, de az biztos és igazolható, hogy a soproniak nagy rajongással tisztelték a császárnét.

Róla kapta nevét az Erzsébet utca, az Erzsébet kórház és az Erzsébet kert is. Az advent heteiben pedig Sisi ruháinak örülhetnek a soproniak: 14, eredetihez hű ruhamásolat vendégeskedik a Munkácsy teremben öt héten át, kísérőprogramokkal.


A nyitány alkalmával a Sopron Balett művészei táncolják körül a ruhákat, lesz történelmi témájú előadás és hangverseny is. Az egyik legizgalmasabb a december 9-ai délután, amikor hat soproni ékszertervező is részt vesz a kiállításon: mindenki hoz néhány elegáns kollekciót, és persze személyesen lehet találkozni az ötvösökkel és üvegművészekkel. Karácsony előtt az érdeklődők még ötleteket meríthetnek a bemutatón.
A tárlatzáró finisszázs vízkereszt napjára esik, amikor búcsúzóul egy 40 perces monodráma erejéig maga Sisi is „életre kel” a tárlaton.

Adventi ékkövek
December 2. 17 óra – Nyitány
December 9. 15–18 óra – Ékességek délutánja
December 13. 17 óra – Sisi, az európai nő
December 16. 17 óra – Sisi-koncert
Január 6. 17 óra – Finisszázs

 

Sisi ruhatárának kiállítását változatos programok kísérik
Fotó: Pro Kultúra Sopron

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.