2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Belföld

Soroksár polgármestere ügyetlenül magyarázkodik

Geiger Ferenc soroksári polgármester szerint nem számít fenyegetésnek, hogy kabinetfőnöke kapcsolatainak felhasználásával egy kerületi képviselő börtönbe juttatását helyezte kilátásba. A polgármester arra sem emlékszik, hogy korábban hányszor támogatta őt az MSZP.

Hosszú Facebook-posztban mosakodott Geiger Ferenc soroksári polgármester, miután kiderült, hogy kabinetfőnöke SMS-ben fenyegette meg Tüskés Józsefné önkormányzati képviselőt azzal, hogy börtönbe juttatja.


Geiger Ferenc 1994 és 2006 közt mindig MSZP-s támogatással indult – itt Hiller István akkori pártelnökkel ír alá választási megállapodást Fotó: MTI

 

A kipattant botrány során a városvezetőt adó Civil Szervezetek (Soroksári Civil Szervezetek, Személyek Egyesülete) frakciója és a helyi Fidesz-képviselőcsoport is kifogásolta, hogy az üggyel kapcsolatban a polgármester semmit sem tesz, vagyis frakciótársai ellenében bizalmasa mellé áll. Geiger közösségi oldalán helyreigazítást követelt az ügyről író lapoktól, mondván „soha nem voltam tagja egyetlen pártnak sem”. Ez igaz ugyan, de kár lenne elfeledkezni arról, hogy 1994 és 2006 között minden alkalommal az MSZP támogatásával indult a polgármesteri székért.

Nem tudni, Gelei milyen kapcsolatokkal fenyegetőzik, de már az elején egyértelművé teszi: a támadást Geigerrel egyeztetve indította meg. Sőt korábbi bejegyzésében Geiger is elismerte, hogy a botrány kipattanása előtt már ismerte a fenyegető üzenet tartalmát. Ráadásul most is úgy véli, Geleinek „magánemberként joga van véleményt formálni egy képviselő munkájáról, ezt egyetlen jogszabály sem tiltja”.


Geleit (képünkön) kitartóan védi a soroksári polgármester Fotó: Facebook

 

Azon túl, hogy Gelei üzenete a képviselőnő ellehetetlenítését, börtönbe juttatását helyezi kilátásba, vagyis aligha értelmezhető véleménynyilvánításként, a polgármester érvelése másban is hagy kívánnivalót maga után: a köztisztviselői törvény etikai kódexének III./7-es pontja ugyanis tiltja, hogy köztisztviselő visszaéljen hivatali hatalmával. Márpedig ha a tisztviselő a kapcsolatrendszerével fenyeget meg egy önkormányzati képviselőt, az kimerítheti a visszaélés fogalmát.

Geiger polgármester azzal is megfejeli a dolgot, hogy magyarázkodó posztja végén a botrány miatt két testületi ülésről is távol maradt képviselőket okolja az ügy elintézésének elmaradásáért, miközben ő maga folyamatosan magánügyként értékeli az esetet. Ráadásul ő volt az is, aki lesöpörte az ügyet a képviselő-testület asztaláról, még azelőtt, hogy a Civil Szervezetek és a Fidesz–KDNP képviselői bojkottálni kezdték az üléseket.

 

A fenyegető SMS

„… egyeztetve főnökömmel, minden kapcsolatomat felhasználom, hogy Ön soha többet ne legyen képviselő… Ha akkor sikerült önnél sokkal nagyobb hatalmasságokat, ügyvédeket börtönbe juttatnom, ne legyen kétsége, most is megvannak a kapcsolataim, még ha ön nem is tud róla…” – üzente a képviselőnek a polgármester kabinetfőnöke.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Jó hír! Ilyen idő lesz a hétvégén

    Jó hír! Ilyen idő lesz a hétvégén

    A hétvégén is marad a jó idő: sok napsütésre és 20-25 fokos melegre kell készülni – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

  • Vízügyi minisztereket fogadott Szijjártó Péter

    Vízügyi minisztereket fogadott Szijjártó Péter

    A magyar vízügyi technológiában rejlő üzleti lehetőségekről tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az indiai, a laoszi és a kuvaiti vízügyi miniszterrel, valamint Észak-Macedónia környezetvédelmi miniszterével, akiket hivatalában fogadott csütörtökön a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 alkalmából – tájékoztatta közleményében a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az MTI-t.