2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Belföld

Soros egyeteme nem tartja be a törvényt

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a Soros-egyetemnek is be kell tartania azokat a törvényi előírásokat, amelyek a többi magyar egyetemre is érvényesek. Emlékeztetett, hogy az ellenzék által „ékkőnek” nevezett intézmény amerikai székhelye egy faház.

– A Soros-egyetemre is vonatkoznak a magyar törvények, amelyek előírják, hogy a honos országban, ahonnan a képzést hozzák (jelen esetben ez az USA – a szerk.), valódi képzésnek kell lennie, valódi campuson, valódi diplomával. Nem hinném, hogy egy faház valódi képzést nyújt – fogalmazott az államtitkár az ATV műsorában. Szerinte a faház, amelyre rá van írva Amerikában, hogy CEU, nem teljesíti ezt a feltételt, miközben az ellenzéki politikusok szerint a Soros-egyetem a magyar felsőoktatás ékköve.


Kifejtette, hogy azonnal megállapodnának az intézménnyel, ha az betartaná a magyar törvényeket, például adna diplomát a képzés végén. Az államtitkár emlékeztetett: a Soros-egyetemmel megállapodást kötő Bard College egyik vezetője elismerte, hogy nem adnak diplomát a képzés végén, pedig ez is feltétel lenne. Rétvári leszögezte, hogy az ügy nem más, mint Soros György és a Helsinki Bizottság által generált konfliktus.

A politikus az egészségügy helyzetére is kitért. Kijelentette, hogy folyamatosan csökken az orvoshiány.


MTI/Koszticsák Szilárd

– 2010-ben tízezer lakosra 34 orvos jutott, ma már 39-40. 2010-ben körülbelül 850 orvos kérte ki a külföldi munkavégzésre szóló engedélyt, miközben itthon 1000-en végeztek orvosi szakokon, tavaly pedig már kevesebb mint négyszázan akartak külföldre menni, miközben 1400-an végeztek – mondta.

Hozzátette: a kormány a várólisták csökkentésére kidolgozott programra 25 milliárd forintot áldoz, ösztöndíjakkal teszik vonzóbbá az ápolói szakmát, valamint 2o19-re megduplázzák az ápolói béreket. A tervek része az ápolók, orvosok lakhatásának kérdése is. Rétvári kitért arra, hogy a kormány idén 640 milliárd forinttal többet költ az egészségügyre, mint 2o1o előtt, és ez a GDP 1,5 százalékának felel meg.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját tűzik műsorra

  Mozart legismertebb operáját, A varázsfuvolát tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) német nyelven, magyar feliratozással, Hábetler András rendezésében április 30-án a pécsi Kodály Központban – tájékoztatta az együttes az MTI-t.

 • Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

  Európának új vezetőkre van szüksége, olyanokra, akik felismerik az európai emberek érdekeit, és képesek is azokat megvédeni – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Európai Bizottság elnökének kijelentésére.

 • Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Ne engedjék a házi kedvencet a szabadban kószálni

  Csaknem háromszor nagyobb eséllyel kapnak el valamilyen fertőzést azok a macskák, amelyeket gazdáik hagynak szabadon kószálni a külvilágban, mint azok a cicák, amelyeket nem engednek ki a szabadba – állapították meg amerikai kutatók, megjegyezve, hogy a házi macskák bizonyos betegségei az emberre is átterjedhetnek.