EUR: 365,98 Ft
CHF: 346,06 Ft
2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb II.kerület XII.kerület

Súlyponti kórház lesz a Szent János is!

Az eddigi három centrumkórház mellett a Szent János Kórház is súlyponti szerepet kap, a tervezésre a kormány félmilliárd forintot biztosít.

– A budapesti betegellátás egyik súlypontja a Szent János Kórházban lesz – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a Hegyvidéki Kulturális Szalonban tartott sajtótájékoztatón. A XII. kerület országgyűlési képviselője szerint földrajzi elhelyezkedése miatt is maximálisan indokolt, hogy az eddigi három centrumkórház mellett a Szent Jánost mint Közép- és Észak-Buda kórházát is beemeljék a súlyponti intézmények közé.
A Szent János Kórházat teljesen megújítják, és a fejlesztésbe a Kútvölgyi Klinikai Tömböt is bevonják. A sürgősségi ellátás továbbra is biztosított lesz, és a rehabilitációs részleg is megmarad a több mint ötszáz aktív ágyas intézményben, amelynek átalakítása még ebben a kormányzati ciklusban megvalósulna. A tervezéssel összefüggő munkálatok azonnal megindulhatnak, erre 495 millió forintot biztosít a kormány.
– Az elmúlt években a gazdaság teljesítménye lehetővé tette, hogy jelentős értékű egészségügyi fejlesztések induljanak el – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület parlamenti képviselője. A Szent János Kórház fejlesztéseit is támogatják: tavasszal adták át a felújított nővérszállót, másfél milliárd forintos orvostechnológiai fejlesztés valósult meg, uniós forrásból jelentős mértékű energetikai és informatikai beruházások történtek, illetve 450 millió forintból, kormányzati támogatásként, rövidesen lecserélik a kórházi ágyakat.
Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy a Szent János Kórház nemcsak Észak- és Közép-Buda, hanem 126 agglomerációs település ellátásáért is felel, ahol évente 40 ezer fekvőbeteg és több mint 400 ezer járóbeteg fordul meg, az orvos-beteg találkozások száma pedig 950 ezerre tehető. Ha ehhez hozzáadjuk a szomszédos Kútvölgyi kórház forgalmát, a két intézményben az orvos–beteg találkozások száma eléri az 1,1 milliót.


Pokorni Zoltán szólt arról, hogy az elképzelések szerint a kórház középső szintjén egy új, modern tömb jönne létre, amelyet összekapcsolnának a Kútvölgyivel. A Kútvölgyi régi kórházi egységébe kerülne a sebészet és a sürgősségi ellátás, a most is szakrendelőként működő részbe költöznének a járóbeteg-rendelések, a kettőt pedig összeköti egy épület, amely a fekvő- és járóbeteg ellátás közös diagnosztikai hátterét nyújtja majd.

Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere arra emlékeztetett, hogy épp 120 éve nyílt meg az „új” Szent János Kórház, ahol betegként, látogatóként sokszor úgy érezhetjük, hogy az 1898-as nyitás óta nem sok minden változott. A változás érdekében néhány évvel ezelőtt egy civil kezdeményezés is indult a János kórház rendbetételéért, 2015-ben 13 ezer aláírás gyűlt össze erre a célra.


 

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.