EUR: 336,25 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Egyéb Győr

Szabadnapján mentett életet a rendőr

Az életét köszönheti egy idős férfi Bélafalvi Péter főtörzszászlósnak, aki szabadnapján élesztett újra egy rosszul lévő embert. Fontos volt a gyors helyzetfelismerés, és az életmentési ismeretek tudása. Az eset példa lehet mindenki előtt.

Az időpontot és a helyszínt direkt nem nevezzük meg, a bajbajutott személyiségi jogainak megóvása miatt, de nem is ez a lényeg. Sokkal inkább a gyorsaság, az azonnali beavatkozás és az egymáson való segítés. Ám erről már Bélafalvi Péter főtörzszászlós, a Győri Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának baleseti helyszínelője mesélt.


– Szabadnapos voltam, kisfiam szalad haza, hogy siessek, egy bácsit összeesett pár utcával lejjebb, én kellek. Futottam, ahogy csak tudtam – kezdte Péter. – A férfinak nem volt tapintható pulzusa, így azonnal el kellett kezdeni az újraélesztést. Szerencsére ott lakik egy háziorvos, aki takarítás közben hallotta meg a segélykérést, és ő is rögtön rohant segíteni.

Bélafalvi Péter rendőr főtörzszászlós képzett, elhivatott rendőre a győri közlekedésrendészeti osztálynak
Fotó: police.hu

A doktornő indította a szabályos mellkaskompressziót, majd azt vette át a főtörzszászlós, egészen addig, amíg a mentők a helyszínre nem értek, akiket már telefonon tájékoztattak: megkezdett életmentés zajlik. A szakszerű és folyamatos szívmasszázsnak köszönhetően a férfi visszatért az életbe, a mentők átvették, a további ellátásáról gondoskodtak, és azonnal kórházba szállították.


A győri baleseti helyszínelő számos versenyen ér el kimagasló eredményt
Fotó: police.hu

Ahogy Péter mesélte, pillanatok alatt zajlott le az egész, nem is maradt ideje gondolkozni, csak érezte, be kell avatkoznia.

– Szerencsére tudtam, hogy mit kell tenni, ami köszönhető annak is, hogy rendőr vagyok. Dolgoznak nálunk szakképzett Police Medic tanfolyamot végzett rendőr kollégák, Horváth Helga törzsőrmester, Siska Márk főhadnagy és Kiss Tivadar törzsőrmester, aki épp nemrég tartott nekünk foglalkozást, ahol rengeteg hasznos tudást sajátíthattunk el. A versenyeken szerzett tapasztalat is sokat jelentett. A doktornő is sokat segített, beszéltük is vele, hogy ez volt a legtöbb, amit akkor, abban a pillanatban megtehettünk, és sikerült a helyszínen megmenteni a bácsi életét. Egyébként kiemelném, hogy mindenki segíteni próbált, volt, aki a mentőnek integetett, hova forduljon be; volt, aki az infúziós palackot tartotta. Jó volt látni, hogy a közösség tenni akar a bajba jutott férfiért – zárta a rendőr.

Győrben Horváth Helga törzsőrmester, Siska Márk főhadnagy és Kiss Tivadar törzsőrmester taníthatják kollégáiknak az életmentést
Fotó: Marcali Gábor

A baleseti helyszínelő az esetből megtanulta: az életmentő tudásra bármikor szükség lehet, szolgálatban és azon kívül is. Még akkor elhatározta: rendel több olyan speciális kulcstartót, amelyben egy sürgősségi, életmentésre alkalmas Ambu maszk van elrejtve, amellyel könnyebben elkezdhető a lélegeztetés.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.

 • Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Nem hiteles, ha a baloldali többség vizsgálja a Lackner-féle korrupciós botrányt

  Ha igazak Lackner Csaba hangfelvételeken elhangzott állításai, mindenkinek távoznia kell a közéletből, aki érintett Kispest valaha volt legnagyobb korrupciós botrányában a Fidesz-KDNP szerint. Dódity Gabriella (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő hangsúlyozta: a kormánypárti képviselők részt vesznek az önkormányzati tényfeltáró bizottság munkájában, de azt aggályosnak tartja, hogy az a baloldali összefogás alkotja a többséget, amelynek tagjaira Lackner Csaba terhelő állításokat fogalmazott meg.