EUR: 319,72 Ft
CHF: 280,32 Ft
2019. április 21., vasárnap
Konrád

Egyéb Győr

Szabadnapján mentett életet a rendőr

Az életét köszönheti egy idős férfi Bélafalvi Péter főtörzszászlósnak, aki szabadnapján élesztett újra egy rosszul lévő embert. Fontos volt a gyors helyzetfelismerés, és az életmentési ismeretek tudása. Az eset példa lehet mindenki előtt.

Az időpontot és a helyszínt direkt nem nevezzük meg, a bajbajutott személyiségi jogainak megóvása miatt, de nem is ez a lényeg. Sokkal inkább a gyorsaság, az azonnali beavatkozás és az egymáson való segítés. Ám erről már Bélafalvi Péter főtörzszászlós, a Győri Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának baleseti helyszínelője mesélt.


– Szabadnapos voltam, kisfiam szalad haza, hogy siessek, egy bácsit összeesett pár utcával lejjebb, én kellek. Futottam, ahogy csak tudtam – kezdte Péter. – A férfinak nem volt tapintható pulzusa, így azonnal el kellett kezdeni az újraélesztést. Szerencsére ott lakik egy háziorvos, aki takarítás közben hallotta meg a segélykérést, és ő is rögtön rohant segíteni.

Bélafalvi Péter rendőr főtörzszászlós képzett, elhivatott rendőre a győri közlekedésrendészeti osztálynak
Fotó: police.hu

A doktornő indította a szabályos mellkaskompressziót, majd azt vette át a főtörzszászlós, egészen addig, amíg a mentők a helyszínre nem értek, akiket már telefonon tájékoztattak: megkezdett életmentés zajlik. A szakszerű és folyamatos szívmasszázsnak köszönhetően a férfi visszatért az életbe, a mentők átvették, a további ellátásáról gondoskodtak, és azonnal kórházba szállították.


A győri baleseti helyszínelő számos versenyen ér el kimagasló eredményt
Fotó: police.hu

Ahogy Péter mesélte, pillanatok alatt zajlott le az egész, nem is maradt ideje gondolkozni, csak érezte, be kell avatkoznia.

– Szerencsére tudtam, hogy mit kell tenni, ami köszönhető annak is, hogy rendőr vagyok. Dolgoznak nálunk szakképzett Police Medic tanfolyamot végzett rendőr kollégák, Horváth Helga törzsőrmester, Siska Márk főhadnagy és Kiss Tivadar törzsőrmester, aki épp nemrég tartott nekünk foglalkozást, ahol rengeteg hasznos tudást sajátíthattunk el. A versenyeken szerzett tapasztalat is sokat jelentett. A doktornő is sokat segített, beszéltük is vele, hogy ez volt a legtöbb, amit akkor, abban a pillanatban megtehettünk, és sikerült a helyszínen megmenteni a bácsi életét. Egyébként kiemelném, hogy mindenki segíteni próbált, volt, aki a mentőnek integetett, hova forduljon be; volt, aki az infúziós palackot tartotta. Jó volt látni, hogy a közösség tenni akar a bajba jutott férfiért – zárta a rendőr.

Győrben Horváth Helga törzsőrmester, Siska Márk főhadnagy és Kiss Tivadar törzsőrmester taníthatják kollégáiknak az életmentést
Fotó: Marcali Gábor

A baleseti helyszínelő az esetből megtanulta: az életmentő tudásra bármikor szükség lehet, szolgálatban és azon kívül is. Még akkor elhatározta: rendel több olyan speciális kulcstartót, amelyben egy sürgősségi, életmentésre alkalmas Ambu maszk van elrejtve, amellyel könnyebben elkezdhető a lélegeztetés.

Kapcsolódó Cikkek