EUR: 329,45 Ft
CHF: 299,28 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Egyéb Nyíregyháza

Szabó Márta hajóskapitány lesz

Hableánytól boszorkányig több szerepben mutathatja meg tehetségét Szabó Márta A kis hableány című mesejátékban, amelyet Sediánszky Nóra állít színpadra a Művész Stúdióban.

A tüneményes Andersen-mese tele van lelki finomsággal, szívhez szóló mondanivalóval. Mi mindenre képes az ember a szerelméért! Ugyanakkor ez is hányszor bizonyul kevésnek ahhoz, hogy viszontszeressék! Egy történet, amely nem csak a kicsinyek számára lebilincselő. De vajon milyen lesz a mi kis hableányunk?


Andersen műve nyomán Sediánszky Nóra készített egy színpadi változatot, amelynek ő a rendezője is – nyilatkozta a Lokál Extrának Márta. – Schmidt Sárával és Horváth Sebestyén Sándorral hárman játsszuk. Sára alakítja a kis hableányt, mi ketten Sanyival az összes többi szereplőt: a királyfit, a rákot, a tenger boszorkányát, a hableány testvéreit… Mindig izgalmas egy színész számára az egyik jelenetben akár teljesen ellentétes karaktert játszani, mint a másikban. Én hozom például a tenger boszorkányát, a hajóskapitányt, Sanyi pedig a királyfitól a rákig ugyancsak többféle alakot ölt. Egy testvérpár felidézi ezt a mesét a gyermekkorukból, és megelevenedik előttük a történet. A jó hangulatú próbákat roppantul élvezem. Nyitrai László nagyon érzelmes, szép dalokat írt a darabhoz, a koreográfiát pedig Vámos-Belme Judit készítette.

A kis hableány olvasópróbáján. (Fotó: Jankó Annamária)

A dán szerző műve szerint a vízi király legkisebb leánya vágyik az emberek véges, de igazi élményeket adó világába. Amikor tizenöt éves lesz, maga is megszemlélheti közelről a földieket, s beleszeret a királyfiba. A családját, a csodás hangját, de még a halhatatlanságot is képes feláldozni, hogy elnyerje kedvese szívét. Érdemes lesz? Egyelőre nem áruljuk el. A kis hableány a történet végén egyike lesz a levegő leányainak, akik háromszáz, próbával teli esztendő után elnyerhetik az öröklétet. Ha jó gyermeket látnak, egy évvel hamarabb elérik céljukat. A november 30-ai premiert követően örülhetnek majd, hiszen bizonyára sok jó gyermek fogja megnézni az előadást.


Szabó Márta és Horváth Margit a Gyilkosság meghirdetve című előadásban.
(Fotó: Trifonov Éva)

Nemrég mutattuk be a Gyilkosság meghirdetve című krimit, amelyet Zsótér Sándor rendezett – mondta el Márta. – Kíváncsian vártam a próbákat, mivel még sosem dolgoztunk együtt, de tudtam róla, hogy a színészei nagyon szeretik. Nem csalódtam. Szerintem mindannyian sokat tanultunk ebben a munkafolyamatban. A darabban egy vidéken élő, jószágokkal foglalkozó, karakán nőt játszom, aki a naiv és kissé gyámoltalan barátnőjével él együtt. Szerepem szerint sokat foglalkozom a gyilkosság körülményeivel, s megpróbálom rekonstruálni a történteket… Milyen sikerrel? Kiderül a nagyszínpadon játszott előadásból.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

  • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
    Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.