EUR: 319,99 Ft
CHF: 280,47 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Szekszárd

Szekszárdiak a Nagy Háborúban

„Hősök voltak és áldozatok – Szekszárdiak a Nagy Háborúban 1914–1918” címmel kiadványban foglalták össze azon szekszárdiak történeteit, dokumentumait, korabeli fotóit, akik szerepet vállaltak az első világháborúban.

A kiadványt a Szekszárdi Római katolikus Plébánián mutatták be A Szekszárdi Fotó: Nagy Nándor

A Nagy Janka Teodóra és Szabó Géza szerzőpáros tollából született mű könyvbemutatóját szervezték meg az elmúlt hetekben, az esemény népszerűnek bizonyult a városlakók körében. A kiadvány célja tisztelegni hősi halottaink előtt.


Közel 150 fő volt kíváncsi a könyv ismertetésére Fotó: Nagy Nándor

– Évek óta november másodikán tiszteleg a város hőseink emléke előtt. Az idén ez két szempontból is egészen különleges alkalom volt. Egyrészt éppen száz éve, hogy az első világháború véget ért, másrészt pedig ezen a centenáriumon a Szekszárd Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület szervezésében egy kiadványt jelentettek meg. A mű a város első világháborúban részt vett hőseiről, áldozatairól szól. Ez a könyv kicsit más, mint a hasonló témájú kiadványok, hiszen nem köztörténetről, nem az első világháború történetéről szól, hanem egy városnak, egy közösségnek a mindennapjairól, hogy hogyan éltek ezek az emberek, kik vettek részt ebben a háborúban. A könyvben személyes történetek sora olvasható, mintegy 738 név, Szekszárd csaknem minden régi családja benne van vagy érintett valamilyen módon. Az egy-egy mondatban megfogalmazott rövid élettörténetek közé hosszabb elbeszéléseket, visszaemlékezéseket sikerült becsempészni – részletezte Szabó Géza.

Sokak számára saját családfotóik köszöntek vissza a könyvben Fotó: Nagy Nándor

Hozzátette, aki végigolvassa a könyvet, nemcsak az adott korszakról kaphat képet, hanem a mai Szekszárdról is, az itt élőkről. Számtalan családi összefüggést, kapcsolatrendszert ismerhet meg.


Aki végigolvassa a könyvet nem csak az adott korszakról kaphat képet, hanem a mai Szekszárdról is, az itt élőkről Fotó: Nagy Nándor

Címkék

Kapcsolódó Cikkek