2019. december 05., csütörtök
Vilma

Egyéb Szombathely

Szent Márton-napi díjátadó

Nagyszabású rendezvénysorozattal emlékezett meg a város híres szülöttéről, Szent Mártonról. Koncert, helytörténeti felfedező játék, lampionos felvonulás, háromnapos vásár és könyvbemutató is szerepelt a programok között. Ebből az alkalomból adták át a város legrangosabb kitüntetéseit is.

Szombathely őrzi Szent Márton örökségét Fotó: CSG

– Fontos, hogy megőrizzük a 316-ban Savariában született szent emlékét, ápoljuk szellemiségét és továbbadjuk az általa képviselt eszméket – mondta Puskás Tivadar polgármester a programokat ismertető sajtótájékoztatón. – 1700 évvel a szent születése után indokolt, hogy Szombathely minden eddiginél jobban bekapcsolja a város kulturális, társadalmi, turisztikai és közéletébe azt a szellemi, tárgyi és építészeti örökséget, ami Szent Márton emlékének legfontosabb megtestesítője – fűzte hozzá.


Lámpásokkal vonultak a székesegyháztól a Szent Márton-templomig Fotó: CSG

A sorozat november 6-án a Capella Cantorum koncertjével kezdődött. A gyerekeket 7-én az Iseumban helytörténeti felfedező játék, 9-én pedig kalandjáték várta a Fő téren. Idén először háromnaposra bővült a Márton-napi országos nagyvásár a skanzenben. A hagyományos vesperást és lampionos felvonulást szombaton reggel püspöki szentmise követte, majd este a Szent Márton-napi gálán átadták a város legrangosabb kitüntetéseit.

– Kétezer éves történelmi múltunkra alapozva olyan Szombathelyt építünk, ahol jó élni most, és jó lesz élni unokáinknak is. E cél eléréséhez az itt élők munkájára, összefogására van szükség. Sokan, sokat tesznek azért, hogy e céljaink megvalósuljanak. Ilyenkor azokat a személyeket, közösségeket ismerjük el, akik a közigazgatás, a kultúra, a sport területén kimagasló tevékenységet végeztek – fogalmazott Puskás Tivadar polgármester.


Puskás Tivadar polgármester ünnepi beszédet mondott Fotó:CSG

Szombathely Kultúrájáért életműdíjjal Zsámbéky Monika művészettörténészt, a Szent Márton Intézet vezetőjét tüntették ki. Pro Sanitate Savariae életműdíjat kapott Legli Veronika háziorvos. Vörös Lívia, a váci iskola rajztanára pedagógus életműdíjat vehetett át. A Szombathely Sportjáért életműdíjat 2018-ban megosztva Füle Magdolna és Bánhegyi Attila kapta. A Szociális Munkáért életműdíjat idén Fekete Árpádnak, a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet igazgatójának ítélték oda.

A Szent Márton-napi gála idei díjazottjai Fotó: CSG

November 11-én, Márton napján gyalogtúrát szerveztek, másnap pedig bemutatták Sághy Marianne Szent Márton-könyvét. November 17-én temetőséta, 18-án pedig kórustalálkozó zárja az ünnepi hetet.

Kapcsolódó Cikkek

 • A tehetségeket díjazták

  A tehetségeket díjazták

  November 22-én a Babits Mihály Kulturális Központ rendezvénytermében adta át Ács Rezső polgármester az idei…

 • Hajrá, Kék Tigrisek!

  Hajrá, Kék Tigrisek!

  Jó hír a tatabányai kézilabda kedvelőinek: a hazai ligában elverték a Budakalászt a Kék Tigrisek, és közben meglett az EHF Kupa csoportkörének sorsolása is.

 • Országos jelentőségű a Giro

  A rajt- és célvárosok – Budapest, Győr, Székesfehérvár és Nagykanizsa -, illetve a fővárosi kerületek vezetőinek tartott prezentációt a jövőre Budapestről induló Giro d’Italiáról a GiroHungary2020 csapata.