EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

PR

Szerencsés karácsonyt!

Remélem, sikerül beszereznem az ajándékokat! Csak ne legyen tömeg az áruházban! Ugye, jól választottam, igazán örülnek majd! Csak nehogy kirepedjen a bejgli! Sokak fejében forognak hasonló gondolatok a karácsonyi készülődés időszakában, de kár lenne tagadni, hogy a szeretet ünnepéhez is jól jön a szerencse.

Hogy Fortuna és az év legmeghittebb ünnepe között szoros kapcsolat van, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a karácsonyhoz számos szerencsehozó babona kapcsolódik. Eleink úgy vélték, ha néhány fontos szabályt betartanak, házukat nem kerüli el a szerencse a következő évben.


  • Megőriztek néhány morzsát az ünnepi asztal ételeiből, hogy később szükség esetén emberi és állati betegségeket gyógyítsanak velük. A gyümölcsfák alá is szórtak belőlük, hogy azok termékenyek legyenek. Egy kis kenyeret pedig hagytak az asztalon a lakoma után, hogy az új évben is bőségesen legyen mit enni.
  • Úgy tartották, a karácsonykor kivitt szeméttel együtt a szerencse is távozik, úgyhogy azt az ünnep végéig a házban hagyták. 
  • A menüben azért kellett mákos, lencsés vagy babos fogásnak is szerepelnie, mert az sok pénzt jelentett annak, aki fogyasztott belőle. Innen ered a mákos bejgli és a guba hagyománya.
  • Aki halat eszik – vélték –, az úgy fog előremenni a karrierjében, mint hal a vízben. A pikkelyt a pénztárcába tették, hogy a következő évben mindig sok pénz legyen az erszényben.
  • Nem volt szabad új ruhát viselni karácsonykor, mert az balszerencsét hoz.
  • ​Úgy tartották, ​ha karácsony estéjén gyertyát tesznek az ablakba, és hagyják leégni, magukhoz hívják a jó szerencsét.
  • A ház kéményei mellé akasztott zoknikról is úgy tartották, szerencsés, bőséges új esztendőt hoznak.​

De a szerencsére nem csak a következő évben van szükség. A karácsonyi készülődés idején is nélkülözhetetlen, hiszen ilyenkor alapozzuk meg a nyugodt ünnepet.

Szűk hat hét van már csak hátra. Statisztikák szerint mi magyarok ilyenkor váltunk készülődő üzemmódra. A többség már töri a fejét, mivel is lepje meg szeretteit, hol, hogyan, mennyiből szerzi be az ajándékokat, mi kerüljön az asztalra december 24. és 26. között.


Sőt, a kutatásokból kiderül, hogy az ajándékozók 32 százaléka már ezen a héten el is dönti, kit mivel fog meglepni.  A második harmada az embereknek 4-5 héttel karácsony előtt, valamivel kevesebb, mint egyharmada 2-3 héttel szenteste előtt indul el a beszerző körútra. Az utolsó hétre csupán 4 százalék hagyja a vásárlást. Érdekes adalék, hogy jellemzően a nők kezdik így november közepén a fejtörést és a beszerzést, míg az utolsó pillanatra hagyók többsége férfi. 

Leginkább talán nekik van szükségük Fortuna támogatására, hiszen az ünnep előtti tolongásban az üresedő polcokról már nehezebb megtalálni a legjobb ajándékot, a tervezett áron. De akárhogy is alakul, meglesz az ideális meglepetés, vagy nem, ne feledjük, mindenki szerencsés, akinek van kit megajándékoznia.

Fortuna a fa alatt

A tavalyi év óriási sikerét követően november 3-tól újra elérhető a Kiskarácsony és a Nagykarácsony ünnepi sorsjegy. A különleges, kinyitható, adventi naptár jellegű játékot rejtő Nagykarácsony sorsjeggyel minden eddiginél nagyobb, 100 millió forintos főnyereményre tehetünk szert, de ezen túl 30 db 10 millió forintos és 100 db 1 millió forintos nyeremény is gazdára vár. A Nagykarácsony „kistestvére”, a Kiskarácsony sorsjegy betűkeresős játékának szerencsés nyertese pedig akár 10 millió forinttal is gazdagodhat.

A két sorsjegy azért is páratlan, mert tökéletes ajándékkísérők is lehetnek a „Neked” és „Tőlem” feliratú kártyák kitöltésével.

A Nagykarácsony megvásárlásával a sorsjegyek szerelmesei nemcsak a játék öröméért és a nagy nyereményekért kaparhatnak, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy öt befogadó játszótér megépülhessen, ahol ép és fogyatékossággal élő gyermekek játszhatnak együtt.

Kapcsolódó Cikkek