2019. április 24., szerda
György

Belföld

Szijjártó: Magyarország növeli katonái számát a KFOR-ban

Magyarország növeli katonái számát a KFOR-ban, vagyis a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói nemzetközi békefenntartó haderőben – közölte a külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek Pristinából nyilatkozva csütörtökön.

Magyarországnak emellett szándékában áll a jövőre megnyíló parancsnoki pozícióra magyar jelöltet állítani – mondta Szijjártó Péter.


A KFOR kötelékében jelenleg mintegy 400 magyar katona szolgál.

Hozzátette, hogy a fentieken túl gazdasági és európai integrációs kérdésekről tárgyalt a koszovói fővárosban a kormány több tagjával és az államfővel.


Szijjártó Péter elmondta: a magyar kormány támogatja Koszovó európai integrációját, valamint a vízumliberalizációs folyamat lezárását, “tekintettel arra, hogy Koszovó az Európai Unió által feltételként megszabott valamennyi elvárásnak megfelelt”.

Kiemelte: a külügyminisztériumból egy főtanácsadót delegáltak a koszovói európai integrációs miniszter mellé, aki segíti a koszovóiak csatlakozási törekvéseit. A miniszter azt is elmondta a koszovói politikusoknak, hogy Magyarország támogatja Koszovó és Szerbia párbeszédét, és reményét fejezte ki, hogy a két ország sikeresen köt olyan megállapodást a jövőben, amely növelni a nyugat-balkáni térség stabilitását.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy csütörtökön aláírták a 62 millió eurós kötött segélyhitelprogram első magyar beruházásáról szóló szerződést, amelynek értelmében a magyar állami útdíjfizetési szolgáltató vállalat 6 millió eurós beruházás keretében építi ki a koszovói közúti közlekedésbiztonsági rendszert.

Ezen felül a két fél véglegesen megállapodott a beruházásvédelmi megállapodás szövegében, és azt az Európai Unió számára jóváhagyásra elküldte. Megállapodás született arról is, hogy a jövőben is a magyarországi HungaroControl végzi majd a koszovói magas légtérben a légi irányítást.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Árokparton szülte meg babáját

  Árokparton szülte meg babáját

  Két héttel a szülése előtt vett először terhességi tesztet az a máriabesnyői kismama, aki két héttel később a patak partján világra hozta, majd magára hagyta kisfiát.

 • Autóban megöl a mobil

  Autóban megöl a mobil

  Baleseti okká vált a mobilozás autóvezetés közben: a magyar sofőrök 40 százaléka beismeri, hogy a tiltás ellenére telefonál, 8 százalékuk pedig azt is, hogy chatel, facebookozik autójában.

 • Éjszakai repülési tilalom lesz Budapesten

  Éjszakai repülési tilalom lesz Budapesten

  Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren – jelentette be Tarlós István főpolgármester és Palkovics László technológiai miniszter kedden.

 • Hosszú útra indult Orbán Viktor

  Hosszú útra indult Orbán Viktor

  Az első állomás Kazahsztán, ahol az ország új vezetőivel ismerkedik meg a magyar miniszterelnök. A végső úti cél azonban Kína, ahol a világ legnagyobb gazdasági programjának a világtalálkozóján vesz részt a kormányfő.