2020. január 27., hétfő
Angelika

Belföld

Új szintre emelkedett a magyar-cseh gazdasági együttműködés

A magyar-cseh gazdasági együttműködés szintet lépett az elmúlt időben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Prágában a közmédiának.

A tárcavezető kiemelte: a mostani növekedési számok alapján a kereskedelmi forgalom értéke az év végére megközelíti a tízmilliárd eurót, ami világosan mutatja a kétoldalú kapcsolatok új dimenzióját.


Több magyar vállalat is komoly sikereket ért el a cseh piacon, hiszen a Mol már 306 benzinkutat tart fenn az országban, és az üzemanyag kis- és nagykereskedelemben a második számú szereplővé vált – mondta a politikus.

A Mol-csoport számára is a cseh a második legjelentősebb piac – tette hozzá.


A külügyminiszter közölte: a Richter és az Egis is rendelkezik olyan termékekkel, amelyek a cseh gyógyszerpiacon a vezető áruk közé tartoznak, a cseh Agrofert vállalat pedig magyarországi sütőipari, mezőgazdasági és élelmiszeripari cégekben szerzett tulajdonrészt.

A politikus kitért arra, hogy a PPF-csoport megvásárolta a Telenor magyarországi üzletágát, a Skoda pedig legutóbb 21 trolibusz szállítására nyert pályázatot Budapesten.

Úgy vélte, emellett a kétoldalú hadiipari együttműködés is új dimenzióba került, mert Magyarország két-két kiképző és felderítő repülőgépet vásárolt Csehországtól, és a magyar harcászatipilóta-képzést is cseh szakemberek végzik.

A Csehországtól megvásárolt kézifegyvergyártási licencek alapján jövő januártól, első ütemben, 200 ezer lőfegyvert gyártanak Magyarországon – közölte.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy nagy beruházásokról is gondolkodik közösen a két ország, így a visegrádi országok fővárosait összekötő gyorsvasúthálózatról. Megállapodtak, hogy a megvalósíthatósági tanulmányokat 2020-ra véglegesítik, a négyoldalú munkacsoport már létrejött – mondta. Hozzátette: másfél milliárd forintot különítettek el, hogy a megvalósíthatósági tanulmányt elkészítsék.

Az atomenergia területén is együttműködik a két ország, a paksi atomerőmű üzemeltetésében öt cseh vállalat vesz részt – mondta Szijjártó Péter.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek