EUR: 319,90 Ft
CHF: 280,55 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb IV.kerület

Szitanyomatok az Újpest Galériában

A szitanyomás Magyarországon a 70-es években jelent meg, elsősorban magánműhelyekben, valamint néhány művésztelepi műhelyben is.

Az Újpest Galériában érdekes kiállítás nyílt (Fotó: Máté Krisztián)

Az igazi áttörés a 80-as évek végén és a 90-es évek elején történt, amikor – főleg az országos grafikai tárlatokon – a szitanyomatot már elfogadott technikaként ismerték el.

Ehhez nagymértékben hozzájárult a Váci Országos Grafikai Műhely által beindított műhely, ahol elsősorban a hivatásos és nagy szakmai tudással rendelkező grafikusművészek kaptak munkalehetőséget.

Az Újpest Galériában nyílt kiállításon most bárki megismerkedhetett a szitaműhelyben készült régebbi és újabb grafikákkal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.