2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Szombathely

Szombathely visszavár

Összesen hét, hiányszakmában tanuló diák kapta meg idén az önkormányzat által alapított „Szombathely visszavár” ösztöndíjat. A fiatalok a havi ötvenezer forintos támogatásért cserébe vállalják, hogy tanulmányi idejük lejárta után a megyeszékhelyen állnak munkába.

Puskás Tivadar polgármester gratulált az ösztöndíjasoknak Fotó: CSG

Az önkormányzat 2013-ban, gazdaságfejlesztési programjának részeként, a munkaerőhiány enyhítése érdekében alapította az ösztöndíjat. Először az óvodapedagógusi, a nemzetiségi óvodapedagógusi, a tanítói, az orvosi, valamint a mérnöki, 2016-tól az ápolói, szakápolói, egészségügyi asszisztensi, egészségügyi szakasszisztensi foglalkozás került be a hiányszakmák közé.


Hét felsőoktatásban tanuló fiatal kapott támogatást Fotó: CSG

Az idén három óvodapedagógus-, egy tanító-, egy gyógypedagógus- és két gépészmérnök-hallgató kapta meg a támogatást. Az ösztöndíj összege a tanulmányok ideje alatt 50 ezer forint havonta. – Szombathely valóban visszavárja a fiatalokat. Az a cél, hogy a szombathelyi vagy szombathelyi kötődésű fiatalok szülővárosukat erősítsék tanulmányaik elvégzése után – hangsúlyozta a szerződések ünnepélyes átadásán Puskás Tivadar polgármester.

Az önkormányzat évente 20 millió forintot különített el erre a célra. Jelenleg 19-en kapnak  „Szombathely visszavár” ösztöndíjat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.