EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Szombathely

Szombathely zöld és virágos város

Kiss Dávid nyolc éve vezeti a Szompark Kft.-t. A városi parkfenntartó cég első embereként naponta új kihívásokkal találkozik: egyszer az időjárási körülmények írják felül előzetes terveit, máskor váratlan megrendeléseknek kell eleget tennie. Ennek ellenére szereti a munkáját, és megtisztelőnek tartja, hogy harmadszor szavazott neki bizalmat a közgyűlés.

Kiss Dávid nyolc éve vezeti a városi parkfenntartó céget Fotó: CSG

– Mára sikerült olyan stabilan működő formát felépíteni, amely garantálja a hatékony feladatellátást. Nem voltak nagy változások az elmúlt években, a dolgozói létszám és a géppark tekintetében is kis lépésekben fejlődött a cég. Egyik legnagyobb eredményünk az emelőkosaras autó beszerzése, valamint a fűnyíró traktoroknál a gyűjtőkosaras és mulcsolós típusokra történő áttérés – foglalta össze az elmúlt nyolc év tapasztalatait Kiss Dávid, a Szompark Kft. ügyvezető igazgatója, akit immáron harmadszor bízott meg a közgyűlés a parkfenntartó cég irányításával. – Minden nagyobb munkát részletesen megtervezünk, de folyamatosan alkalmazkodnunk kell vagy az időjárási viszonyokhoz, vagy a hirtelen jött lakossági, önkormányzati kérésekhez, feladatokhoz. Ez állandó kihívás, ami nemcsak engem, hanem a munkatársaimat is motiválja – fogalmazott. Hozzátette: a várossal kötött szerződés alapján 78 különböző feladatot látnak el, a fűnyírás, fametszés, favágás, a virágágyások beültetése és gondozása mellett ők felelnek a játszóterek fenntartásáért, a szökőkutak vagy az oladi kilátó üzemeltetéséért is.


A főtéri szökőkutat téliesítik a Szompark Kft.  munkatársai Fotó: CSG

Ősszel és télen a lehullott lomb összegyűjtése, az elszáradt ágak eltávolítása és a köztéri szökőkutak fagymentesítése adja a legtöbb munkát a parkfenntartóknak. November végétől december végéig tart az éves faültetés, fapótlás, és az egész szezonban végzik a fametszést. A cég feladata a zöldterületek mellett lévő járdaszakaszokon a hó eltakarítása és a síkosságmentesítés, továbbá ilyenkor kerül sor a kisebb parképítési, játszótérfejlesztési beruházásokra.

Szezonban folyamatosan nyírják a füvet a városban Fotó(archiv): szombathely.hu

Kiss Dávid szólt arról is, hogy Szombathelyen – a területéhez viszonyítva – hatalmas zöldfelületek vannak. Mintegy 270 hektáron látnak el fenntartói feladatokat, és közel 40 ezer fát gondoznak. – Úgy látom, hogy az elmúlt években ezek a területek folyamatosan növekedtek, a közterületi beruházások nagy részénél is törekedtek, törekednek arra, hogy a zöldfelület fejlődjön. Szombathely zöld és virágos város – mondta Kiss Dávid, a Szompark Kft. igazgatója.


Kapcsolódó Cikkek