2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb XV.kerület

Tánccal az Alzheimer ellen

Szikra Judit okleveles szeniorörömtánc-oktató minden héten kétszer táncfoglalkozásokat tart a Csokonai Kulturális és Sportközpontban. Szlogenjük: Táncolj a demencia és az Alzheimer-kór megelőzéséért! A foglalkozásokra kizárólag ötven felettieket várnak, akiknek sem előzetes tudásra, sem táncpartnerre nem lesz szükségük. 

„Dicsérem a táncot, mert szabaddá tesz a nehéz dolgoktól, és mert azt, aki egyedül van, bevonja a közösségbe. Dicsérem a táncot, mert az egészséget és a szellem tisztaságát szolgálja, mert könnyeddé teszi a lelket. A tánc átváltoztatja a teret, az időt és az embert. Ezeket mind az agy, az akarat és az érzések által a szétesés fenyegeti. A tánc az egész embert követeli ” – osztotta meg Szent Ágoston gondolatait a táncról Szikra Judit oktató. 
A szenior örömtáncot több mint 40 éve egy Ilse Tutt nevű táncpedagógus találta ki Németországban, mára már 15 európai országban ropják az ötven felettiek. Magyarországra Csirmaz Szilvia hozta be. Ez egy teljesen új mozgásforma, ami kifejezetten az idősödő korosztály szervezetéhez lett kitalálva. Ez nem társastánc, itt közösen, csoportosan ropják a résztvevők.
– A szenior örömtánc olyan agyterületeket aktivizál, amelyeket más tevékenységeknél nem használunk. Ez komoly agymunkát jelent, ami késlelteti a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Karbantartja a fizikai egészséget, javítja a koncentrációt, a memóriát, az egyensúlyt és a koordinációt. Egy idő után érezhető, hogy könnyebb a mozgás, és az agyunk is jobban működik, ezáltal javul az életminőségünk. A táncórák alkalmával barátságok alakulnak ki, összehozza az embereket, akik boldogan, nevetgélve mennek haza – magyarázta az előnyöket Szikra Judit, aki néhány hete Kassán táncoltatta meg a csoportját. A közösség ugyanis nemcsak az órák alkalmával jön össze, hanem kirándulni, vendégszerepelni is szoktak. Ennek köszönhetően a program nem csak egyéni örömet szerez.
– Kassa testvérvárosunk, ezért kaptuk a meghívást. Igyekszem minden ilyen és hasonló lehetőséget kihasználni, hiszen sok magányos, egyedülálló tagunk van, és nagyon fontos, hogy legyen társaságuk. Kicsit sajnálom, hogy nincs több férfi az óráimon, ám a női táncosaimtól rengeteg pozitív visszajelzést kapok, akik közül a legidősebb 82 éves. Többen is beszámoltak róla, hogy javult a kedélyállapotuk, elmúlt a depressziójuk, és a fizikai javulás mellett a mentális állapotuk is jobb lett – számolt be tapasztalatairól Judit. A foglalkozások hétfőn és csütörtökön délelőtt 10 órától vannak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.