2018. november 13., kedd
Szilvia

Extra

Tátrai Tibor: Elég nagy cirkuszszag van Európában

Kultúra az, ami a lelkedből jön, nem pedig az, amit el lehet adni – mondja a legendás magyar gitáros a 888-nak. 16 évesen egy Radics-bulin ismerkedett meg a rockzenével, ezután pedig már soha semmi máson nem törte a fejét, csak a zenén. Így vált élő legendává és a magyar zene egyik legmeghatározóbb figurájává. A lap Kultúrjobb rovatában ismét Tátrai Tiborral beszélgettek a magyar kultúráról, a hazaszeretetről, valamint arról, hogy milyen az igazán jó szóló.

A zenész arra a kérdésre, hogy a zenében, vagy éppenséggel a gitárzenében lehet-e, vagy kell-e arról beszélni, hogy valaki a legjobb, vagy egyáltalán van-e olyan a fogalom zenében, hogy „legjobb” azt válaszolta, nincs.


Ez a közönség alapjelleméből adódik, hogy szüksége van sztárokra, szüksége van hősökre, akár a sportban, bármiben, mindenben. Az átlagember szívesen beszélget arról a kocsmában, hogy mekkora gólt lőtt a Szőke, vagy milyen jó buli volt a Nagy Feróék koncertjén, mekkora őrület volt. Szükségük van az embereknek arra, hogy amit szeretnek, azt misztifikálják, belehúzzák az egyént a zenébe. Ez egyébként szerintem egy dicsőséges dolog, mert hogyha valaki megcsinálta, és arra fel lehet nézni, akkor legalább adott valamilyen példát. A zenészek számára pedig ez egyfajta hajtóerő vagy vonzerő is, hogy jobb akarsz lenni, mint a többiek, ki akarsz emelkedni vagy nagyon jól meg akarod csinálni. Ez például bennem megvan elég mélyen, az egészen biztos. Hogy magad előtt hogyan bizonyítasz, az nem feltétlenül hiúság, hanem valami más. Bár a hiúsággal sincs semmi baj, amíg az a gyakorlásra vonatkozik – mondta az interjúban Tátrai Tibor.

A zenész szerint az igazán jó szóló, ha előtte gyakorol a zenész egész életén keresztül, rettenetesen szereti és imádja azt, amit csinál, és annyira kigyakorolja és annyira együtt van a csapattal, hogyha színpadon van, fogja magát és kiszakad az agyából és elszabadul a dzsinn.


Arra a kérdésre, hogy mi a magyar kultúra, és ennek mennyire része a rockzene Tátrai azt felelte, a kultúrába nyilvánvalóan beletartozik az egész életünk.

De hogy a művészetben, így a zenében milyen alapjai vannak a dolgoknak, ebbe belegondoltam, és a klasszikus zene győzött. Ott nincs duma. Ez az idők kezdete óta így van. Ez a fránya, fáradt kis beat- és rockzene pedig csak a II. világháború után lett feltalálva. Tehát alapvetően ez egy fiatal dolog. És ha nem lett volna elektromos gitár, akkor talán ma nem is beszélgetnénk. De én úgy gondolom, hogy a magyar rockzene már a kezdeti nagyoknál kultúra lett. Megjelent az Illés együttes, és ez egy elemelkedés volt az akkori zeneipartól. Önálló arccal, megjelenéssel, stílussal és hangzással jelentek meg annak idején – tette hozzá a 888.hu-nak Tátrai.

A teljes interjúból az is kiderül, hogy a zenész szerint miről szól a rockzene és, hogy véleménye szerint milyen irányba tart ma a világ és benne Magyarország.

Kapcsolódó Cikkek

 • Aurelio: Nehezen maradok hűséges

  Aurelio: Nehezen maradok hűséges

  Ma indul a TV2 sikerműsorának A legbátrabb párosnak a második évada, ahol a lassan valóságshow-veteránnak számító Aurelio és párja, Dominika is megküzd a tízmillió forintos nyereményért.

 • Majkát meglágyította a fia

  Majkát meglágyította a fia

  A TV2 Sztárban sztár című műsorában eddig Majka volt az egyetlen zsűritag, aki mindig szőrösszívű volt a fellépőkkel, nyolc pontot csak az igazán kiemelkedő produkciók kaptak tőle.

 • Ninja Warrior: Anglia után itthon küzd Jonny

  Ninja Warrior: Anglia után itthon küzd Jonny

  Jonny Urszuly, az angliai Ninja Warrior győztese az itthoni pályán is szeretne bizonyítani. A háromgyermekes személyi edző azonban azzal nem számolt, hogy a selejtező előtt közvetlen lesérül, ami nagyban megnehezítette számára a versenyt.