2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Győr

Te is lehetsz katona!

Pályaorientációs napot tartottak nemrég a Magyar Honvédség 12. Arabonra Légvédelmi Rakétaezrednél, ahol számos érdekes program, tájékoztató és bemutató várta az érdeklődő fiatalokat. Olyanokat, akikből, ha felnőnek, lehet, hogy katona lesz.

Összesen 10 intézményből több, mint 400 tanuló érkezett a laktanyába
Fotó: Sályi Gergő törm.

Az alakulatnál mindig fontos volt, hogy a civilek is betekinthessenek az egység életébe, beleláthassanak a katonák mindennapjaiba. A pályaorientációs nap kapcsán oktatási intézményeket hívtak és vártak, hogy a katonaság iránt érdeklődő diákok még több tapasztalatot szerezhessenek a honvédek életéről.


Nagy volt az érdeklődés a fegyverzet bemutatón sátornál
Fotó: Sályi Gergő törm.

Összesen 10 intézményből több mint 400 tanuló érkezett a laktanyába, akiket Könczöl Ferenc ezredes köszöntött. Az alakulat parancsnokának nyitóbeszédét követően Inoka Zoltán törzszászlós vette át szót. Az ezred vezénylő zászlósa képekkel és videófelvétellel illusztrált előadásában a fiatalok számos ismeretet szerezhettek az arrabonások feladatairól és mindennapjairól. Inoka törzszászlós előadása ezúttal kiemelten foglalkozott a katonává válás feltételeivel, a felvételi eljárás folyamatával, a katonai hivatás és életpálya perspektíváival, továbbá a betölthető feladatkörökkel és a kereseti lehetőségekkel.

Az egyik kedvenc foglalkozás a paintball lövészet volt
Fotó: Sályig Gergő törm.

A csoportok később megtekinthették a Csapatmúzeumot, a Borbála emlékszobát, a magyar ejtőernyőzés 100 éves történelméről szóló vándorkiállítást, a kiállított maketteket és egyenruhákat.


A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred az egyetlen légvédelmi rakétafegyvernemi alakulat, így a szakfeladatokról is szó esett. Volt statikus haditechnikai bemutató, ahol több rakétarendszerrel is megismerkedhettek a diákok. Láthattak kézifegyver-bemutatót, alaki foglalkozást, továbbá a paintball-, airsoft- és a légpuskalövészet is a napirend részét képezte, akárcsak a gyakorló kézigránáttal való célba dobás vagy az íjászat.

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred az egyetlen légvédelmi rakétafegyvernemi alakulat, így a szakfeladatokról is szó esett.
Fotó: Sályi Gergő törm.

A második alkalommal megrendezett pályaorientációs nap csupán ízelítőt tudott adni a katonai hivatásból, ennek ellenére a győri katonák remélik, hogy amikor majd a résztvevők pályaválasztás elé kerülnek, számításba veszik az alakulatot.

A diákokkal az ezred katonái foglalkoztak
Fotó: Sályi Gergő törm.

Aki most nem tudott részt venni a rendezvényen, de szeretne katona lenni, írjon levelet a [email protected] e-mail-címre, hiszen végzettségtől, életkortól, nemtől függetlenül szinte bárki megtalálhatja a számítását a haza fegyveres védelmére rendeltetett szervezetnél.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.