EUR: 336,31 Ft
CHF: 314,10 Ft
2020. január 25., szombat
Pál

Egyéb Győr

Te is lehetsz katona!

Pályaorientációs napot tartottak nemrég a Magyar Honvédség 12. Arabonra Légvédelmi Rakétaezrednél, ahol számos érdekes program, tájékoztató és bemutató várta az érdeklődő fiatalokat. Olyanokat, akikből, ha felnőnek, lehet, hogy katona lesz.

Összesen 10 intézményből több, mint 400 tanuló érkezett a laktanyába
Fotó: Sályi Gergő törm.

Az alakulatnál mindig fontos volt, hogy a civilek is betekinthessenek az egység életébe, beleláthassanak a katonák mindennapjaiba. A pályaorientációs nap kapcsán oktatási intézményeket hívtak és vártak, hogy a katonaság iránt érdeklődő diákok még több tapasztalatot szerezhessenek a honvédek életéről.


Nagy volt az érdeklődés a fegyverzet bemutatón sátornál
Fotó: Sályi Gergő törm.

Összesen 10 intézményből több mint 400 tanuló érkezett a laktanyába, akiket Könczöl Ferenc ezredes köszöntött. Az alakulat parancsnokának nyitóbeszédét követően Inoka Zoltán törzszászlós vette át szót. Az ezred vezénylő zászlósa képekkel és videófelvétellel illusztrált előadásában a fiatalok számos ismeretet szerezhettek az arrabonások feladatairól és mindennapjairól. Inoka törzszászlós előadása ezúttal kiemelten foglalkozott a katonává válás feltételeivel, a felvételi eljárás folyamatával, a katonai hivatás és életpálya perspektíváival, továbbá a betölthető feladatkörökkel és a kereseti lehetőségekkel.

Az egyik kedvenc foglalkozás a paintball lövészet volt
Fotó: Sályig Gergő törm.

A csoportok később megtekinthették a Csapatmúzeumot, a Borbála emlékszobát, a magyar ejtőernyőzés 100 éves történelméről szóló vándorkiállítást, a kiállított maketteket és egyenruhákat.


A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred az egyetlen légvédelmi rakétafegyvernemi alakulat, így a szakfeladatokról is szó esett. Volt statikus haditechnikai bemutató, ahol több rakétarendszerrel is megismerkedhettek a diákok. Láthattak kézifegyver-bemutatót, alaki foglalkozást, továbbá a paintball-, airsoft- és a légpuskalövészet is a napirend részét képezte, akárcsak a gyakorló kézigránáttal való célba dobás vagy az íjászat.

A 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred az egyetlen légvédelmi rakétafegyvernemi alakulat, így a szakfeladatokról is szó esett.
Fotó: Sályi Gergő törm.

A második alkalommal megrendezett pályaorientációs nap csupán ízelítőt tudott adni a katonai hivatásból, ennek ellenére a győri katonák remélik, hogy amikor majd a résztvevők pályaválasztás elé kerülnek, számításba veszik az alakulatot.

A diákokkal az ezred katonái foglalkoztak
Fotó: Sályi Gergő törm.

Aki most nem tudott részt venni a rendezvényen, de szeretne katona lenni, írjon levelet a [email protected] e-mail-címre, hiszen végzettségtől, életkortól, nemtől függetlenül szinte bárki megtalálhatja a számítását a haza fegyveres védelmére rendeltetett szervezetnél.

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.