EUR: 334,40 Ft
CHF: 311,23 Ft
2020. január 21., kedd
Ágnes

Egyéb Győr

Télen is látható, milyenek a győri szökőkutak

Új ötlettel állt elő a Győr-Szol Zrt.: egyes szökőkutak olyan takaróponyvát kapnak, amelyek a téli üzemszünet alatt is megmutatják, hogy milyen az alatta lapuló alkotás. Elsőként a szódás szökőkútként ismert Jedlik-csobogóra került fólia.

Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester sajtótájékoztató keretében elmondta, hogy az új védőburkolat esztétikusabb és szebb, a városba látogatók így télen is el tudják képzelni, mit takar a ponyva.


A takaróponyva megmutatja az eredeti alkotást
Fotó: Marcali Gábor

A Jedlik-csobogónál egy merevítő vázszerkezet tartja az anyagot, amely biztosítja, hogy a kép ne gyűrődjön meg, illetve a csapadék ne folyhasson alá. A burkolat nemcsak a szódásüveget, hanem a medencét is takarja. Kettős előnye, hogy fagyban, hóban védi az alkotást, ugyanakkor a szökőkút képe felismerhető marad.

– Még az idén hasonló esztétikus borítást kap a megyei kormányhivatal előtti téren lévő zenélő szökőkút és a Rába Hotel előtti csobogó – mondta el Radnóti Ákos, aki hozzátette, hogy 2015-ben a győri önkormányzat átfogó fejlesztési tervet készített a városi vizes alkotások megújítására. A megkezdett programnak köszönhetően vált újra működőképessé a sok éven át elhanyagolt és működésképtelen adyvárosi Kuopio park szökőkútja, majd a Radó-szigeti Vénusz. Megújult a Megyeháza tér szökőkútja, itt panorámahíd is épült. Ugyancsak megújult a Rába Hotel előtti Ölelkező formák csobogó, a Bisinger sétányon lévő Faun és nimfák alkotás. Egy éve pedig Győr egyik látványossága az a multimédiás szökőkút, amely a Rába és a Duna találkozásánál várja a győrieket és a turistákat.


Radnóti Ákos alpolgármester a Jedlik-csobogónál
Fotó: Marcali Gábor

Idén a belvárosban befejeződött a Garami László szobrászművész által készített Tejfölös kofát ábrázoló csobogó rendbetétele, és ugyancsak megújult a Bartók Béla úton a Bartók-emlékműnél lévő szobor, amelynek medenceterét jellegzetes kék-fehér csempével újraburkolták.

Hasonló esztétikus borítást kap a megyei kormányhivatal előtti téren lévő zenélő szökőkút és a Rába Hotel előtt található csobogó is
Fotó: Marcali Gábor

– A csobogókat és szökőkutakat érintő beruházások várhatóan jövőre is folytatódnak – hangsúlyozta Radnóti Ákos. A jövő év első felében elkészül a Radó-szigeti Hősi emlékműnél, valamint a Petz Aladár Megyei Oktatókórház előtt található díszkút felújítása.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.