2019. április 24., szerda
György

Egyéb Székesfehérvár

Téli tárlat: adventre hangoltak a fehérvári művészek

A Szent István Király Múzeum és a Székesfehérvári Művészek Társasága szervezésében megnyílt a hagyományos, nyolcadik alkalommal megrendezett Téli tárlat a Pelikán Galériában – 23 képző- és fotóművész összesen 49 munkájából.

A város első embere a kiállítás megnyitójának nyilvánossága előtt azt is bejelentette, hogy Szűts Angéla képzőművész az önkormányzat munkáját tanácsadóként fogja segíteni a jövőben, közreműködik a felmerülő problémák és a megoldási javaslatok, kérdések megfogalmazásában, illetve közvetítő szerepet vállal a város vezetése és a művészi alkotóközösség között. Székesfehérvár vezetésének a kapcsolódó döntésekhez és a pályázatokhoz szakmai véleményre van szüksége, és várják az újabb kezdeményezéseket is. Cser-Palkovics András beszélt az Akóts-malom épületének művészeti célú megmentéséről, ami egyben egy újabb kulturális közösségi tér létrehozását is jelentheti, és alkotótérként, a városban működő művésztelepként működhet a jövőben.


Az advent első három hétvégéjén vásárra hívják a látogatókat: a festmények, grafikák, textilművek, kerámiák és fotók megvásárolhatók, a helyszínen a művész házigazdák – Korompai Péter, Kiss László, Pálné Hencz Teréz, Tóth Adrien és Revák Katalin – bemutatják katalógusaikat, és a kiállított munkákon kívül is kínálnak alkotásokat. December 15-én, szombaton 15 órától hagyományos Zsákbacserépre hívják a kerámiakedvelő közönségből azokat, akik szívesen visznek haza valamilyen apró ajándékot egy vidám árverésről, amelynek a házigazdája Korompai Péter lesz.

A tárlat december 21-ig keddtől péntekig 10–18 óra között tekinthető meg.

 

Szentes Ottokár, az egyik kiállító Fotó: ÖKK, Molnár Artúr

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

    Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

  • A húsvét még ma is üzenettel bír

    A húsvét még ma is üzenettel bír

    Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.