EUR: 326,99 Ft
CHF: 301,24 Ft
2019. augusztus 20., kedd
István

Külföld

Letartóztatták a brüsszeli késelőt

Terrorista gyilkossági kísérlet vádjával letartóztatás alá helyezték a férfit, aki előző nap megkéselt egy rendőrt Brüsszel központjában – jelentette be az ügyészség szerdán.

A vádhatóság szóvivője korábban megerősítette, a feltételezett merénylő szemtanúk szerint azt kiáltotta, hogy “Allah akbar!” (Allah hatalmas), azonban kiemelte, ennél többre van szükség annak megállapításához, hogy valóban iszlamista terrortámadás történt-e, így tovább vizsgálják a lehetséges okokat.


A gyanúsított kedden reggel 6 óra előtt konyhakéssel támadt egy rendőrre a város főtere, a Grand Place közelében. A tettest a rendőr társa többször is meglőtte. A két sebesültet kórházba szállították.

A La Derniere Heure című helyi újság értesülései szerint az elkövető a 34 éves Issam T., akit 2011-ben nyolc éves börtönbüntetésre ítéltek rablótámadások miatt. A tavaly októberben feltételesen szabadlábra helyezett férfi szélsőséges iszlamistaként nem volt ismert a hatóságok előtt.


Bennfentes források szerint a nyomozók a házkutatás során semmilyen jelét nem találták annak, hogy a gyanúsított kapcsolatban állna az Iszlám Állammal vagy más terrorszervezettel – írta a Le Soir című belga napilap.

Koen Geens igazságügyi miniszter leszögezte: mindent meg fognak tenni a történtek pontos felderítése érdekében.

Belgiumban a terrorfenyegetettség szintjét januárban kettesre csökkentették a négyfokozatú skálán, közel két évvel a brüsszeli robbantásos merényletek után.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek