EUR: 321,95 Ft
CHF: 283,05 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Egyéb Ózd

Tévútra vitte Ózdot a jobbikos gazdálkodás

Fölösleges kiadások és látszatberuházások jellemzik 2014-től Ózdon az önkormányzati munkát. A pénzügyi helyzet a közelmúltban kapott aztán léket, amikor egy nagy adófizető nulla forintos iparűzésiadó-bevallást küldött a városházára. A vállalat jogelődje éveken át 300–800 millió forint közötti éves adót fizetett. A helyzetet a jelenlegi és a korábbi polgármester értékelte a kamerák előtt.

Beteljesült Janiczak Dávid álma, hiszen polgármesterré választása óta – bízva kommunikációs képességében – folyamatosan hívta vitára ellenzékben lévő képviselőtársait. Október 25-én az Ózd Városi Televízió Apropó című műsorában Fürjes Pál korábbi polgármesterrel, a Fidesz frakcióvezetőjével végre megvitathatta, miért került anyagilag nehéz helyzetbe a város.


Fotó: Lokál
 Janiczak Dávid már négy éve forgatja ügyesen a szavakat, csak az eredmények hiányoznak

Janiczak elöljáróban kiemelte a tájékoztatás fontosságát, mintegy megmagyarázva a folyamatos szereplési vágyát. A városvezetés felé intézett ellenzéki kérdéseket, megállapításokat ő a demagógia kategóriájába sorolta. Hangsúlyozta, hogy mindig a városháza pénzügyi szakembereivel dolgozzák ki az éves költségvetést. A kieső adóbevételről márciusban kaptak jelzést, ami után takarékossági intézkedésekről döntöttek. A 200 milliós kiesés mellé még egy korábbi orvosi műhibaper terhelte meg a költségvetést, de összességében közel 300 millió forint hiányzik a büdzséből.

Fotó: Lokál
A Drótos-hegyen kiépült pihenőpark nosztalgiázásra jó, de a fenntartása sokba kerül

Fürjes kijelentette, őt nem érte váratlanul az adóelmaradás, mert a tulajdonosváltás ezzel járhat. Ettől függetlenül megfontoltan kellett volna kommunikálni, kerülve, hogy pánikhangulatot keltsenek. Hozzátette, 2014-től Janiczak próbálta teljesíteni kampányígéreteit, amelyek csak vitték a pénzt, és ehhez jött még a második főállású alpolgármester alkalmazása. A polgármester szerint az elvégzett munkák egy része nem került pénzbe, mert közmunkaprogramban készült, ám nem válaszolt a második alpolgármesterrel kapcsolatos felvetésre, ami sokmilliós kiadást eredményez. Fürjes visszautalt a 2010-es milliárdos nagyságrendű hiányra, amelyet az Orbán-kormány lenullázott, majd megkérdezte, hol van az az egymilliárd forint tartalék, amivel Janiczak korábban dicsekedett.


Fotó: Lokál
Fürjes Pál (balra) saját bevallása szerint polgármesterként zsugori volt, de pont emiatt nem voltak anyagi gondjai az önkormányzatnak

A polgármester megemlítette, hogy az olyan kormányzati intézkedésekhez, mint a városüzemeltetés működtetése és a kötelező bérminimum, önkormányzati támogatásra is szükség van. Tehát vannak külső tényezői is a leromlott büdzsének. Egyébként – tette hozzá – a jövőkép kialakítására kell helyezni a hangsúlyt. Vitapartnere javasolta, hogy a jövő évi költségvetés kidolgozását többfordulós vita előzze meg, és vessenek véget a korábbi gyakorlatnak. Ez utóbbira a nyilvánosság előtt Janiczak is hajlandóságot mutatott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Soltész: Össze kell fogni a Balkán-térség nemzeteivel

  Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575.

 • Jöhet még egy gyerek?

  Jöhet még egy gyerek?

  A tavalyi siker után idén is tart „egyszerre gyermekemelés” programot a Három királyfi…

 • A föld napját ünnepeltük

  A föld napját ünnepeltük

  Április 22-én volt a Föld napja, melyet Magyarországon 1990 óta ünneplünk meg rendszeresen. Ilyenkor az egész világon a környezettudatosság kerül előtérbe és az, hogy legalább olyan körülményeket biztosítsunk az eljövendő generációknak, mint ami nekünk megadatott.

 • Az utolsó két lépés Köln felé

  Az utolsó két lépés Köln felé

  Csütörtök este 8 órától (lapunk megjelenésének napján) teheti meg az utolsó előtti, május 5-én vasárnap 19 órától pedig az utolsó nagy lépést is megteheti a kölni Bajnokok Ligája Final 4 felé a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapata.