EUR: 335,31 Ft
CHF: 312,11 Ft
2020. január 21., kedd
Ágnes

Egyéb Zalaegerszeg

Tigrisek segíthetik az állatkert fejlődését

Kovács Zoltán, becenevén „Bohóc” sokáig dolgozott a cirkusz varázslatos világában, ott szerette meg az állatokat és tanulta meg emberséggel, sajátos módszerekkel megszelídíteni őket. Aztán megálmodta a Csácsi-hegyen található Állatkert – Állatsimogató és Állatotthon Egyesületet, amely 2017 májusában kapta meg az állatkertté nyilvánítási engedélyt. A Zrinszki Alapítvány és támogatók segítségével most még jobban ki szeretné bővíteni az állatkertet.

Jelenleg közel 150 állat található az állatkertben, köztük többfajta baromfi, kecskék, lámák, szamár, pónik, majmok, mókusok, lovak, óriás papagáj, őzek, emu, kenguru, nyulak, oroszlán, tigrisek, és hamarosan alpakával, tevével, újabb lámával és három pónilóval bővül az állatállomány. Az állatok emberhez szokottak, szelídek, háromóránként etetik őket. A belépők ára csak a fenntartást fedezi, az állatok etetéséhez többektől húst, takarmányt kapnak adományként. Báját egyszerű retró jellege adja, a gyerekeket régi körhinta, pavilon, homokozó, trambulin, hinta, csúszda, focipálya várja, ezért közkedvelt a családok és óvodáscsoportok körében.


Bohóc életének története sem mindennapi, cirkuszos családba született, az édesapja késdobáló volt, az édesanyja pedig az asszisztense. Zalaegerszegen az Ady óvodába és iskolába járt – már amikor járt –, ha pedig éppen úton volt a cirkusszal, annak a helységnek az iskolájában igazolták le mozgó ellenőrzőjét. A szocializmusba kultúrházakban, sátrakban lépett fel főként bohócként, egykerekű bicikli és légtornász-produkciókban, télen, amikor nem volt annyi fellépés, gyárakban dolgozott.

Külföldet is megjárta, sőt a Hungária Nagycirkusz egyik létrehozója volt. Aztán egy orosz utazó nagycirkusz szerződéséből tudott félretenni annyi pénzt, amennyiből megvásárolhatta a Csácsi-hegyi területet. Az akkor még gazos, bokrokkal benőtt, erdős, ám vadregényes tájban fekvő hely – ahol két tiszta vízforrást is ki lehetne szabadítani – mára már a megálmodott állatkert ideális helyszínévé vált. Bohóc nem csak az állatkertet gondozza, mellette bérmunkában traktorozik, és dolgozik, amit tud. Zrinszki Istvánt, a Zrinszki Alapítvány elnökét pont az érintette meg, hogy Zoltán a saját erejéből, szinte minimális anyagi tőkéből volt képes megvalósítani mindent.


Ezért döntött úgy, hogy felkarolja és a jövőben anyagilag is támogatja a korszerűsítési terveket. Az elképzelés szerint területvásárlással bővítené az állatkert lehetőségeit, hogy tágasabb, rendezettebb és szebb környezetbe érkezhessenek az érdeklődők, ezzel is növelve Zalaegerszeg turisztikai látogatottságát. Az alapítvány első körben úgy gondolta, hogy azzal emelné az állatkert színvonalát, ha olyan állatok érkeznének, amelyek érdekesek, exkluzívak, mint például a bengáli tigris, ezért finanszírozta a kölykök Zalaegerszegre juttatását, valamint hogy részt vegyen a veszélyeztetett fajok állatkertvédelmi programjában.

Tigrist egyébként nem lehet csak úgy vásárolni, állatkertek, cirkuszok ajándékozhatják egymásnak. Sajnos a faj jelentős ritkulásában több tényezőnek is szerepe volt, egyrészt a tigrisvadászat, amely az indiai maharadzsák és az Indiában élő angolok, németek kedvenc sportja volt, másrészt Indiában a XX. században bekövetkezett robbanásszerű népességnövekedés jelentős területeket vett el a vadon élő állománytól. Az állatkertvédelmi programnak köszönhetően megmenthető a faj, ám sajnos a fogságban született egyedek képtelenek lennének újra a szabadban élni, hiszen nem tanultak meg ragadozóként vadászni. A jövőben remélhetőleg sok szeretetre méltó különleges állat érkezik majd az állatkertbe, és a fejlesztések is elindulhatnak majd a gyermekek és szülők nagy örömére.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.