EUR: 320,07 Ft
CHF: 280,71 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Belföld

Tisza István nem ismerte a félelmet

Tisza István egykori miniszterelnök nem ismerte a félelmet, kivételes lelkiereje volt – mondta Hatos Pál történész, a Kaposvári Egyetem művészeti karának dékánja az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A történész rámutatott arra, Tisza István kálvinista meggyőződése, az eleve elrendelésben való hite abban is nagy szerepet játszott, hogy a nehéz időkben sem hagyta el Budapestet.


Ez a kivételes akaraterő ugyanakkor ahhoz is vezetett, hogy nem volt képes módosítani, belátni dolgokat – tette hozzá.

Hatos Pál szerint Tisza István tragikus alak, aki tragikus hibákat is elkövetett, az biztos azonban, hogy az az erkölcsi kiállás, az a lelkierő és bátorság, amivel a meggyőződését követte, példaértékű.


A történész hozzáfűzte, Tisza István meggyilkolásának körülményeit máig sem sikerült tisztázni.

Hatos Pál a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy az 1918-as őszirózsás forradalom nemzeti színű forradalom volt, ami sajnos egy vörös színű hatalomátvételbe torkollott, a Tanácsköztársaságba.

A történész kifejtette, akkoriban mást jelentettek a “vörös ígéretek”, a kommunizmus, mint ma. Azt mondta, ma már tudjuk a rettenetes következményeket, de Leninről azt látták akkor, hogy kiléptette országát a háborúból, földet adott a parasztságnak.

A radikális jelszavak iránt fogékonnyá váltak az emberek, az a bolsevizmus azonban mást jelentett akkor, azt, hogy az embereknek elegük van a háborúból – mondta.

A történész úgy látja, hogy Magyarországon a kommunizmus nem következett volna be, ha sokan nem a bolsevikokban látták volna azt a reményt, hogy meg tudják védeni a történelmi Magyarország integritását.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Segítünk megszedni magát piros tojással

    Segítünk megszedni magát piros tojással

    Minden évben eljön az a nap, amikor minden fiú, legény, és férfi elkezd eszeveszettül gondolkozni, hogy Húsvéthétfőn milyen verset mondjon a hagyományos locsolkodás mellé. Van, aki a rövid, frappáns versikékre esküszik, van, aki minden évben marad a bevált „Zöld erdőben jártam” kezdetű mondókánál.

  • Pótlóbuszok járnak Debrecen és Balmazújváros

    Pótlóbuszok járnak Debrecen és Balmazújváros

    A Debrecen-Füzesabony (108-as) vasútvonalon május 2-től várhatóan december 14-ig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, illetve Balmazújváros és a megyeszékhely között pótlóbuszok szállítják az utasokat – közölte a MÁV Zrt.