2019. november 21., csütörtök
Olivér

Belföld

Tisza István nem ismerte a félelmet

Tisza István egykori miniszterelnök nem ismerte a félelmet, kivételes lelkiereje volt – mondta Hatos Pál történész, a Kaposvári Egyetem művészeti karának dékánja az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

A történész rámutatott arra, Tisza István kálvinista meggyőződése, az eleve elrendelésben való hite abban is nagy szerepet játszott, hogy a nehéz időkben sem hagyta el Budapestet.


Ez a kivételes akaraterő ugyanakkor ahhoz is vezetett, hogy nem volt képes módosítani, belátni dolgokat – tette hozzá.

Hatos Pál szerint Tisza István tragikus alak, aki tragikus hibákat is elkövetett, az biztos azonban, hogy az az erkölcsi kiállás, az a lelkierő és bátorság, amivel a meggyőződését követte, példaértékű.


A történész hozzáfűzte, Tisza István meggyilkolásának körülményeit máig sem sikerült tisztázni.

Hatos Pál a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy az 1918-as őszirózsás forradalom nemzeti színű forradalom volt, ami sajnos egy vörös színű hatalomátvételbe torkollott, a Tanácsköztársaságba.

A történész kifejtette, akkoriban mást jelentettek a “vörös ígéretek”, a kommunizmus, mint ma. Azt mondta, ma már tudjuk a rettenetes következményeket, de Leninről azt látták akkor, hogy kiléptette országát a háborúból, földet adott a parasztságnak.

A radikális jelszavak iránt fogékonnyá váltak az emberek, az a bolsevizmus azonban mást jelentett akkor, azt, hogy az embereknek elegük van a háborúból – mondta.

A történész úgy látja, hogy Magyarországon a kommunizmus nem következett volna be, ha sokan nem a bolsevikokban látták volna azt a reményt, hogy meg tudják védeni a történelmi Magyarország integritását.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Melltartójába rejtette a kábítószert

  Melltartójába rejtette a kábítószert

  Azt hitte, leleményességével átejtheti a győri rendőröket egy nő, akiről igazoltatáskor derült ki, hogy a melltartójába dugta el a nála lévő kábítószert.

 • A nap képe: Csodálatos szánhúzó

  A nap képe: Csodálatos szánhúzó

  Fényárban úszik Szerencs, ahol felkapcsolták az ország vélhetően legnagyobb, világító szarvasfigurákból összeállított karácsonyi fogatát.

 • Falmászás vagy libaséta?

  Falmászás vagy libaséta?

  A közösségépítésnek rengeteg formája van, amelyek az évek során mind egyetlen célt szolgálnak: valami olyan kapaszkodót találni, amelyben egy adott közösség – munkahelyi, települési – valamilyen közös értéket teremt és ez által egymásra talál.