EUR: 334,81 Ft
CHF: 306,81 Ft
2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Debrecen

Tisza Istvánra emlékeztünk

Tisza István számára az ország és a nemzet iránti hűségnél, lojalitásnál, nem létezett igazabb és szentebb ügy – mondta el beszédében Pósán László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke a meggyilkolt korábbi miniszterelnök szobránál tartott koszorúzáson.

Pósán László szavai szerint gróf Tisza István politikai nézetrendszerének középpontjában a történelmi Magyarország integritásának és a dualista rendszeren belüli önállóságának megőrzése állt. Azt mondta, 1867 óta alig volt Magyarországon államférfi, politikus, „akit egyik oldalon annyira imádtak, a másikon annyira gyűlöltek volna”.


– Ma Magyarországon csak Tisza István politikai hulláján keresztül vezet út a demokráciába – idézte a politikus Jászi Oszkárt, a Tisza-ellenes propaganda egyik fő képviselőjének szavait megjegyezve, hogy a „magát haladónak, progresszívnak és elkötelezett demokratának valló baloldal” a verbális agresszivitást több alkalommal is a valóságba akarta átültetni, s az „övétől eltérő véleményt és politikai értékrendet erőszakkal próbálta elhallgattatni”.

–  A magyarországi baloldalnak ez a ma is tapasztalható demokráciafelfogása tehát évszázados múltra tekint vissza – vont történelmi párhuzamot a fideszes politikus. A történész végzettségű Pósán László ezután hosszan méltatta Tisza István történelmi szerepét, aki „határozottságával számos ellenséget szerzett” magának. A Debreceni Egyetem központi épülete előtt álló Tisza-szobornál felidézte: az 1910-es évek elején, amikor a tudománypolitikai viták egyik legfontosabb kérdése az volt, hol létesüljön új felsőoktatási intézmény, Tisza István minden tekintélyét latba vetette, hogy „Debrecenben, a Református Kollégium alapjaira épülve egyetem jöjjön létre”.


Pósán László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke

A politikus beszélt arról, hogyan szolgáltatta ki az országot Károlyi Mihály kormánya „azoknak, akik fel akarták darabolni. A történelmi Magyarország megcsonkítása, szétszaggatása, Trianon így a magyar baloldal örök bűne marad” – mondta megjegyezve, hogy a baloldali diktatórikus hatalom tagadásaként létrejött Horthy-korszakban a történelmi Magyarország integritása mellett eltökélten kiálló Tisza István alakját a legnagyobb elismerés és tisztelet övezte.

Pósán László kitért arra is, hogy amikor 1926-ban Debrecenben felállították Kisfaludy Stróbl Zsigmond Tiszáról készített szobrát, az eseményen jelen lévő Horthy Miklós úgy fogalmazott: „ez a szobor a hazájáért vértanúságot szenvedő férfi ragyogó példáját állítja elénk, a maga némaságában tetemre hívja a magyar nemzet sírásóit”.
Pósán szerint nem véletlen, hogy a baloldal, amikor 1945-ben újból hatalmi pozícióba került, ledöntötte az egykori miniszterelnök szobrát. A szobor csak két éve kerülhetett arra a helyre, ahova szánták: annak az egyetemnek központi épülete elé, amelyet az első világháború után a néhai miniszterelnökről, gróf Tisza Istvánról neveztek el.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Felvidéken járt Miklós Péter

  A Felvidéken járt Miklós Péter

  A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

 • Fakutyával táncoltak

  Fakutyával táncoltak

  Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

 • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

  40 zsák szemetet gyűjtöttek

  A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…