EUR: 321,76 Ft
CHF: 282,22 Ft
2018. november 15., csütörtök
Albert, Lipót

Belföld

Tiszta beszéd

Van, amikor meg kell szólalni. A megszólalás lehet öncélú, lehet mások érdekében, lehet a hatalom fényezése vagy éppenséggel kritizálása miatt. Mind-mind alkat és nézőpont kérdése. Mindannyian mások vagyunk, mindenféleképpen egy kicsit különbözően látjuk, vizsgáljuk, értelmezzük a bennünket körül ölelő világot, de abban egyet kell érteni: a megszólalás érdem.

Érdem, mert sokan a nyílt véleménynyilvánítás helyett a sunnyogást, a bajusz alatti mormogást, vagy éppenséggel a teljes hallgatást választják. Hogy aztán – kivárva a végkifejletet – előálljanak a „na, én megmondtam” arctalan arcátlanságával.


Szerencsére az ipar és kereskedelem napján, a BKIK ipari tagozatának vezetői másként álltak a kérdéshez. Mind Zsabka Zsolt elnök, mind Koji László értékelhető és értelmezhető kerek mondatokban formált véleményt és tett javaslatot. Nem tolakodva, nem ex chatedra kijelentve, hanem bölcs megfontolás és tárgyalássorozat után.

Zsabka arról beszélt, hogy a taxis hiénákat csakis egységes, átlátható ellenőrzési rendszerrel lehet sarokba és visszaszorítani, amelyhez a rengeteg és szerteágazó jelenlegi szabályozások miatt csakis a jogharmonizáción keresztül vezet az út. Tiszta beszéd. Nem mondjuk meg a tutit, csak kérve a politika segítségét javaslatot teszünk.


Koji sem lépte túl az illem határát, amikor arról beszélt, hogy 2020-tól bizony komoly gondokat okozhat az ötszázalékos lakásépítési áfa kivezetése. Az idő rövidsége kapcsán kért: a kormányzat még az idén hozza nyilvánosságra konkrét elképzeléseit ezzel kapcsolatban. Nincs tüntetés, nincs zajongás – ésszerű érdekképviselet van.

Lehet ezt így is. Jó lenne, ha más képviseleti testületek – szakszervezetek, kamarák – is hasonló megfontoltsággal nyilvánulnának meg.

És ez a hangnem jellemezte az egész Taxi Expót is. Kulturált előadások, kulturált közönség és kulturált disputa. A cél közös, a hangoskodás nem segít.

Ugye milyen egyszerű?

És a labda most már a döntéshozók oldalán pattog. Fáklyás felvonulás meg élőlánc nélkül.

Szerintem ez lenne a kamarák dolga…

Kapcsolódó Cikkek

  • Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek

    Közös európai harccsoportot hoznak létre a V4-ek

    Közös európai harccsoportot hoznak létre a visegrádi négyek (V4), amely 2019 második felében kezdi meg működését – nyilatkozta a közmédiának Benkő Tibor a V4 tagországok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) védelmi minisztereinek csütörtöki szlovákiai biztonságpolitikai tanácskozását követően.

  • Csaknem másfél ezer céget megkárosító csalókat ítéltek el

    Csaknem másfél ezer céget megkárosító csalókat ítéltek el

    Az elsőrendű vádlottat 4 év, a másodrendű vádlottat 2 év 10 hónap börtönre ítélte csütörtökön a másodfokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék, mert 2011-ben csaknem másfélezer cégtől csaltak ki összesen több mint 40 millió forintot internetes telefonkönyv, illetve nyomtatott és CD formátumú kiadványok készítésére.