EUR: 336,25 Ft
CHF: 312,95 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Egyéb Zalaegerszeg

Tiszta vizet a pohárba!

Ivóvízminőség-javító munkálatokat kezdenek Zalaegerszegen és környékén. A keleti vízbázisról ellátott településeken végzett rekonstrukció közel négymilliárd forintba kerül, ezt a Széchenyi 2020 program keretéből finanszírozza a program, amelynek célja az ivóvíz minőségének javítása és a vízellátás fejlesztése.

A most induló 3,5 milliárdos hulladékipari fejlesztés mellett szükség van az ivóvízrendszer megújítására – hangsúlyozta Balaicz Zoltán polgármester a nyitórendezvényen, aki emlékeztetett arra, hogy a nyugati vízbázis korszerűsítése 2015-ben már megtörtént. Zalaegerszegen azonban továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a közszolgáltatások javítására. Zalaegerszeg keleti vízbázisa az 1960–1970-es években létesült, a 32 kút helyett már csak 26 kút van, ebből 22 üzemképes.


A víztermelő kutak és a kútgyűjtő vezetékek egy része felújításra szorul. Az önkormányzat az elmúlt időszakban azt tapasztalta, hogy országos összehasonlításban is kifejezetten jó a víz minősége, azonban az ivóvíz tekintetében szeretnék, ha a keleti vízbázis is megfelelne annak a XXI. századi elvárásnak, amelyet a városvezetők magukkal szemben támasztottak. A rekonstrukció érinteni fogja Zalaszentivánt, Zalaszentlőrincet, Alibánfát, Bocföldét és Sárhidát is. Ezeken a településeken fejlesztik a vízművet, valamint javítják a tisztítási csomópontokat. Ehhez a technológiához a környező kutakból érkezik a tisztítandó nyers víz, mindezen kívül még hat új kutat terveznek fúrni a szakemberek, valamint öt eltömedékelés is szerepel a projektben. A már meglévő régi csövek helyére 17 kilométer hosszan újakat fektetnek, természetesen az építőipari követelmények betartásával.

A kivitelezési tervek várhatóan még idén elkészülnek, ezt követően a kutak lefúrásával indul a munka, 2019 közepétől pedig a technológia megújításán dolgoznak. A Zalavíz Zrt. Zala megye 257 településéből 162 településen szolgáltat egészséges ivóvizet. A területen 40 vízmű van, amelyek különböző nagyságrendűek. Van olyan, amely egy települést lát el, és napi víztermelése átlagosan 2-3 köbméter, a legnagyobb – a zalaegerszegi vízmű – átlagos víztermelése pedig napi 14 ezer köbméter. Az ivóvíz többek között bizonyos mennyiségű kalciumot, magnéziumot és egyéb sókat tartalmaz. Zalaegerszeget két vízbázisból látják el ivóvízzel, amelyeket égtáji megjelölés szerint keleti és nyugati vízbázisnak nevezett el a szolgáltató.


A két vízbázison eltérő minőségű az ivóvíz – így a víz keménysége is –, ezért Zalaegerszeg esetében akár utcánként is eltérhetnek a paraméterek. A kutakból kitermelt víz minősége is változó. A Zalavíz által üzemeltetett 40 vízmű közül 24-nél a kutakból kitermelt víz mindenféle tisztítási technológia nélkül kerül a fogyasztókhoz. A többi vízműnél a termelt nyers víz a megengedettnél magasabb koncentrációban tartalmaz vasat, mangánt és néhány esetben arzént és metángázt is, ezeket komponenseket el kell távolítani a vízből. Az alkalmazott technológia pedig nem más, mint a vas-mangántalanítás, arzénmentesítés és gáztalanítás. Ezek helyett fúrnak hat új kutat, és hatot terveznek betömítve megszüntetni. Zalaszentivánon a projekt zárásáig, 2021. márciusig egy új acél víztornyot állítanak fel. A meglévő, 1978-ban kialakított víztisztítási technológia mind a négy komponensnek a határérték alá csökkentését szűrőkkel próbálja megoldani.

Ezt a feladatot ezzel az egylépcsős tisztítási technológiával nem lehet maradéktalanul elvégezni, ezért új, háromlépcsős technológia kialakítása szükséges a megfelelő minőségű, hálózatra bocsátott ivóvíz biztosítása érdekében. Az ivóvízhálózat kora nagyon sok helyen meghaladja az 50 évet, továbbá a tároló töltő vezetékek és a nagy átmérőjű ellátó vezetékek mérete nem felel meg a mai vízfogyasztási szokásoknak. Összességében a kialakult viszonyok között a hálózatban lezajló kémiai és biológiai folyamatok következményeként az előírt ivóvízminőség a hálózatban egyre nehezebben biztosítható stabilan. A projekt eredményeként a zalaegerszegi keleti vízbázisról ellátott fogyasztók biztonságos, megfelelő minőségű ivóvizet kapnak.

A Zalavíz ZRT vezérlőjében folyamatosan figyelnek, a projekt értékének 20 százalékáig történhetnek ivóvíz hálózati rekonstrukciók

Szelepek a Zalavíz ZRT-nél. A projekt önerejét is az állam vállalja, így az önkormányzatoknak és a fogyasztóknak 100 százalékos a fejlesztés vissza nem térítendő támogatása.

A 32 kút helyett már csak 26 kút létezik, ebből 22 kút üzemképes

A beruházás zárásaként mechanikai hálózattisztítás szükséges. Az ivóvízhálózatban évtizedek alatt felhalmozódott vas, mangán iszap eltávolítása elengedhetetlen.

A már lezárt nyugati ivóvízminőség-javító projekt (Zalakeop) és az új fejlesztés megvalósulása együtt hosszú távon biztosítja Zalaegerszeg és térsége, összesen 25 település biztonságos ivóvízellátását. Ez közel 90 ezer embert érint.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.

 • Javult, de nem az igazi

  Javult, de nem az igazi

  Némileg csökkent a szálló por okozta légszennyezettség, de így is az ország nagy részén kifogásolt a levegőminőség – jelentette be a hétvégén a tisztifőorvos, aki szombaton a Facebook-oldalán azt írta: kifogásolt a levegő minősége huszonhét településen.