EUR: 322,16 Ft
CHF: 283,49 Ft
2019. április 26., péntek
Ervin

Külföld

Több ezer papot távolít el a közalkalmazotti fizetési listáról Görögország

Megállapodott a görög kormány és a befolyásos görögországi ortodox egyház, hogy mintegy 10 ezer papot és egyházi alkalmazottat eltávolítanak a közalkalmazotti fizetési listáról. Az egyház papjai közalkalmazotti státuszt élveznek, becslések szerint bérezésük évi mintegy 200 millió euróba kerül az államnak.

Az Alekszisz Ciprasz görög kormányfő és Ieronimosz athéni érsek között kedden létrejött megállapodás értelmében az állam ezentúl egy különleges egyházi alapba juttat támogatásokat az egyházi személyek bérezéséhez.


A megállapodást még jóvá kell hagynia a görög kabinetnek, a parlamentnek és az egyház vezetőinek.

A Reuters brit hírügynökség szerint az egyezség kikövezheti az utat az állam és az egyház további szétválasztásához, és lehetővé teszi az egyház és az állam között évtizedek óta fennálló ingatlanviták rendezését. A görög ortodox egyház a dél-európai ország egyik legnagyobb ingatlantulajdonosa.

Görögország nemzetközi hitelezői régóta sürgetik a privatizációt az állami szektorban, valamint a közszféra alkalmazotti állományának csökkentését.

A görög papok szövetségének vezetője, Georgiosz Szellisz atya leszögezte: harcolni fognak azért, hogy jelenlegi közalkalmazotti státuszuk ne változzon.

A görögországi ortodox egyház több száz éve hatalmas befolyással bír az ország életére, a görög alkotmány értelmében is az ortodox kereszténység a hivatalos államvallás. Számos görögnek a nemzeti identitás elválaszthatatlanul összekötődik a vallással és az egyházzal.

Az előzetes megállapodás a papok bérezéséről egybeesik a görög alkotmány felülvizsgálatáról szóló keddi parlamenti vitával. Ciprasz mindazonáltal biztosította Ieronimosz érseket, hogy bármilyen alkotmánymódosítás esetén is szavatolják az egyház függetlenségét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kritikusak az európaiak a migrációval szemben

  Kritikusak az európaiak a migrációval szemben

  Egyértelműen migrációkritikus állásponton van a közép-európai országokban élők többsége – derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára 12 közép-európai országban készített közvélemény-kutatásából.

 • Orbán felült az Ázsia expresszre

  Orbán felült az Ázsia expresszre

  Tejüzemet épít Magyarország Kazahsztánban egy közös beruházási alapból. Pekinggel pedig megállapodás köttetett, egy magyar–kínai együttműködési központ létrehozásáról, valamint a magyar baromfikivitelről.

 • Felerősödött az illegális migráció Szlovéniában

  Felerősödött az illegális migráció Szlovéniában

  Felerősödött az illegális migráció Szlovéniában, a hatóságok egy nap alatt 58 illegális határsértőt fogtak el, akik Horvátországból jutottak be Szlovénia területére – közölte a helyi média csütörtökön.