EUR: 365,98 Ft
CHF: 346,06 Ft
2020. április 04., szombat
Izidor

Belföld

Több „Gruevszki-ügy” fut Európában

Nyugat-európai lapok támadják hazánkat Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő magyarországi tartózkodása miatt, miközben Belgiumban pihen Carles Puigdemont, a lázadás és hűtlen kezelés miatt körözött katalán elnök, Franciaország ad búvóhelyet Sébastien Ajavon kokaincsempészetért körözött benine-i elnökjelöltnek, míg Németországban több mint ezer török puccsista kért menedéket.

Egyáltalán nem megy ritkaságszámba, hogy egy EU-tagállamban egy másik ország eljárás alatt álló politikusa kérjen menedéket. Mint ismert, Nikola Gruevszki, a hazájában Soros György komoly behatására felállt Különleges Ügyészi Hivatal (SJO) vádjai alapján elítélt volt miniszterelnök itt-tartózkodását a magyar hatóságok megerősítették. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi Kormányinfón kifejtette: a kabinet jogi kérdésnek tekinti a volt miniszterelnök menekültstátusz-kérelmét, amire egy magyar külképviseleten adott be szándéknyilatkozatot, majd meghallgatását biztonsági okokból Budapesten engedélyezték, de a magyar állam semmilyen segítséget nem nyújtott ahhoz, hogy Gruevszki elhagyja Macedóniát.


Körözött politikusok Európában

Egyáltalán nem ritka az ilyen Európában: Belgiumban tartózkodik Carles Puigdemont volt katalán miniszterelnök, akinek nem áll szándékában hazatérni, mivel letartóztatás várna rá. Ugyanakkor – Gruevszkihez hasonlóan – Puigdemont ellen is csak nemzeti és nem nemzetközi körözést rendeltek el, így a hűtlen kezelés és lázadás miatt körözött katalán vezető EU-tagállami állampolgárként, menedékjog nélkül tartózkodik Belgiumban.

MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi

Németországban, az Origo információi szerint, a törökországi puccs óta eltelt két évben 1177 török diplomata- és szolgálati útlevéllel rendelkező személy kért menedéket, és egyikük ügyéről sem tájékoztatnak a hatóságok az eljárás befejezéséig.

(MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Az még cifrább, hogy Benin ellenzéki elnökjelöltjét, Sebastien Ajavont saját hazájában 15 évre ítélhetnék, ha bebizonyosodna az ellene felhozott vád, miszerint 18 kilónyi tiszta kokain csempészetében vett részt. Ugyanakkor a volt elnökjelölt Franciaországban kért menedékjogot 2018. október 20-án. Ügyét vizsgálják a francia hatóságok, és erre hivatkozva semmilyen információt nem adnak ki róla.

 

Gyurcsány csak most köpköd

Mérhetetlen felháborodásának adott hangot Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc DK-elnök, bukott szocialista miniszterelnök, „köztörvényes macedón politikusnak”, „közönséges bűnözőnek” nevezve Nikola Gruevszki macedón exminiszterelnököt. Azt az embert, akit 2006 novemberében még arról biztosított, hogy támogatja hazája EU- és NATO-csatlakozását, amikor is személyesen látogatta meg őt a macedón fővárosban. Majd ugyanezt ismételgette 2008. február 26-án, amikor személyesen fogadta Budapesten Gruevszkit.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek