EUR: 318,12 Ft
CHF: 280,61 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Tech

Több mint száz gyanús fiókot törölt a Facebook és az Instagram

A Facebook és a tulajdonában lévő Instagram 115 felhasználói fiókot távolított el felületéről, miután az amerikai hatóságok jelezték a cégnek, hogy a felhasználók gyanús tevékenységet végeznek, és feltehetően külföldi szervezethez köthetők – jelentette be a legnagyobb közösségi oldalt működtető Facebook Inc. kedden, pár órával azelőtt, hogy az Egyesült Államokban megkezdődnek az úgynevezett félidős választások.

A cég blogbejegyzésben tudatta: vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogy a letiltott fiókok az orosz Internetkutató Ügynökséghez (IRA) vagy más szervezethez köthetőek-e. Az amerikai hírszerzés szerint a formálisan magáncégnek számító IRA nem más, mint trollfarm, amelyen keresztül Oroszország külföldi választásokban avatkozik be álhírek terjesztésével és a társadalmi feszültségek kiélezésével.


A 115 letiltott oldal többsége, 85 az Instagram fotómegosztón volt aktív, 30 pedig a Facebookon. A fiókok többnyire angolul posztoltak, de kapcsolatban álltak francia és orosz nyelvű fiókokkal is. Némelyik celebekre specializálódott, mások viszont politikai vitákat gerjesztettek.

Az amerikai szövetségi hatóságok hétfőn közleményben figyelmeztették az embereket, hogy “több külföldi szereplő, különösen Oroszország” továbbra is megpróbálja befolyásolni a választói gondolkodást és akaratot azáltal, hogy társadalmi feszültséget szít. A közösségi médiát működtető amerikai óriáscégek az elmúlt két évben éles bírálatokat kaptak, amiért a két évvel ezelőtti amerikai választásokat megelőzően nem tettek eleget azért, hogy megfékezzék az álhírek terjedését. Mark Zuckerberg, a Facebook alapító vezetője eleinte egyenesen tagadta, hogy a Facebooknak bármilyen hatása lehetett a választások kimenetelére. Mostanra azonban a cég számos olyan intézkedést hozott, amelynek célja a külföldi beavatkozás megakadályozása és az álhírek áradatának feltartóztatása.


Az amerikai sajtó a múlt hét végén arról számolt be, hogy a Twitter 10 ezer fiókot törölt. Ezek automatikusan tettek közzé olyan üzeneteket, amelyeknek az volt a célja, hogy minél kevesebb amerikai menjen el szavazni.

Az Egyesült Államokban kedden a szövetségi képviselőház tagjait és a szenátus tagjainak mintegy harmadát választják meg, ami meghatározza majd a következő elnökválasztásig hátralévő két év politikáját.

Kapcsolódó Cikkek

 • A magyarok egyre többet költenek videojátékokra

  A magyarok egyre többet költenek videojátékokra

  Magyarországon a felnőtt lakosság 60 százaléka videojátékozik, és folyamatosan nő az erre fordított összeg is, évente nagyjából 41 milliárd forintos forgalmat generál a videojátékozás az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.

 • Eljárás indult a Twitter és a Facebook ellen

  Eljárás indult a Twitter és a Facebook ellen

  Közigazgatási eljárást indított a Twitter és a Facebook ellen az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor), amiért a két amerikai közösségi szolgáltató a vonatkozó törvény értelmében nem Oroszországban tárolta a helyi felhasználók személyes adatbázisát.

 • Fiatalok a Szaturnusz gyűrűi

  Fiatalok a Szaturnusz gyűrűi

  A Szaturnusz gyűrűi, melyek a Naprendszer legkülönlegesebb látványosságai közé tartoznak, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói szerint nagyon fiatalok: 10–100 millió évesek lehetnek.

 • A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  A kriptovaluta-bányászati támadások az okosotthonokat is veszélyeztetik

  Az idén tovább nő a fertőzött gépek segítségével, a felhasználó tudta és engedélye nélkül végzett (cryptojacking) kriptovaluta-bányászattal összefüggő támadások száma, miközben a kiberbűnözők okoseszközöket és otthoni okosmegoldásokat is felhasználnak majd a bányászfarmok építéséhez – derül ki az ESET IT-biztonsági vállalat 2019-es kiberbiztonsági előrejelzéséből.