2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Külföld

Több százan próbálták átlépni az amerikai határt, lezárták a tijuanai határátkelőt

A Közép-Amerika felől érkező migránskaravánból több százan próbálták átlépni az amerikai határt vasárnap, az amerikai határőrök könnygázt vetettek be, lezárták a Tijuana közelében lévő határátkelőt.

Az amerikai határőrség közlése szerint a San Diego és Tijuana mexikói város közötti San Ysidro határátkelőt mindkét oldalon lezárták, az amerikai oldalon lezárták a San Ysidróhoz vezető utakat is. San Ysidro a San Diego és Tijuana közötti legnagyobb határátkelőhely.


Az amerikai sajtó helyszíni tudósításai szerint mintegy 500 migráns rohamozta meg a határkerítést. Az amerikai határőrök könnygázt vetettek be, a határ mexikói oldalán helikopterek köröznek a magasban.

A Fox televízió arról tudósított, hogy a könnygáz bevetése után a határfalat ostromló tömeg egy órán belül szétoszlott. A televízió egyébként a migránskaravánt szervező Pueblo Sin Fronteras nevű, magát civilnek mondó szervezet tagjától kapott információra alapozva már vasárnap reggel jelentette, hogy a migránsok egy csoportja a határ megostromlására készül.


Az amerikai hatóságok vasárnap reggel megerősítették a határvédelmet: a légierő és a tengerészgyalogság tagjait vezényelték a San Ysidro átkelőhelyhez.

A még mindig a floridai villájában tartózkodó Donald Trump amerikai elnök – aki a héten felhatalmazást adott a határhoz vezényelt katonáknak az erő alkalmazására – vasárnap délután Twitter-bejegyzésben azt írta: “Nagyon bölcs dolog lenne, ha Mexikó leállítaná a karavánt, még mielőtt az amerikai határhoz érne, vagy azok a közép-amerikai országok, ahol (a karaván) összeáll, nem engednék meg, hogy összeálljon”. Trump szerint ugyanis az ilyen karavánok révén az említett államok a lehető leggyorsabban ki tudnak rakni bizonyos embereket az országukból, és így az Egyesült Államokra zúdítják őket. “De ennek vége” – szögezi le az amerikai elnök.

Az első incidensekről még szombaton érkeztek hírek: akkor a migránskaravánról levált egy 31 éves hondurasi férfi és felgyújtott egy fát, majd kővel kezdte dobálni a határőröket.

Közben a Trump-kormányzat tárgyalásokat folytat a december elsején hivatalba lépő új mexikói elnök leendő kormányának tagjaival egy kétoldalú megállapodásról. Ennek értelmében a migránsok mindaddig mexikói földön maradnának, amíg menedékkérelmüket az amerikai hatóságok el nem bírálják. Szombaton a The Washington Post című lap azt írta, hogy megszületett egy ilyen megállapodás, ezt azonban Olga Sanchez, leendő mexikói belügyminiszter közleményben cáfolta.

Tijuana polgármestere, Juan Manuel Gastelum pénteken jelentette be, hogy a városban “humanitárius válság” van, és megoldásához segítséget kért az ENSZ-től.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek