EUR: 366,08 Ft
CHF: 345,57 Ft
2020. április 05., vasárnap
Vince

Egyéb Szolnok

Tolószéktől a dobogóig

Csirkeszárnyból főzi a pörköltet, és néhanapján süt egy tortát, a tanítványait egy kiló lisztért edzi Józsa Mihály, többszörös szkander- és erőemelő-világbajnok. Miután józsefvárosi lakását elvesztette, vidékre költözött a sportoló, aki rokkantnyugdíjából tartja fönn magát. Abból spórolta ki a saját maga építette edzőtermet is, ahol a világbajnokságra készült.

Korának szörnyű betegségétől, a járványos gyermekbénulástól szenvedett Józsa Mihály kiskamaszként, járni sem tudott, amikor az édesanyja kórházba vitte. Hosszas műtétsorozat és gyógytorna után felépült és sportolni kezdett az egyébként is mozgékony, izgága gyerek.


– Hat hónapig voltam kórházban, akik velem együtt betegedtek meg, kerekesszékben végezték. Az fájt legjobban, hogy nem tudtam játszani a társaimmal, átléptek rajtam, akkoriban még úgy mondták, hogy nyomorék vagyok. Ennek ellenére a hetvenes években már az épek között indultam erőemelésben, és tíz évig én tartottam a fekvenyomás világcsúcsát – mesélt a Lokál Extrának Józsa Mihály, akit disszidens édesapja miatt negyedmagával nevelt édesanyja, ezért került hét évre intézetbe. Ám ez nem vette el az életkedvét, ahogy az sem, hogy legtöbb családtagját korán, rákos megbetegedések miatt vesztette el.

Két kézzel is világbajnok lett Józsa Mihály

– Nem bízom az orvosokban, de nem volt rám igazán hatással ez a sok szörnyű eset, mert én úgy tartom, hogy a születés már magában hordozza a halált. Csak az nem mindegy, hogy mikor és hogyan távozunk. Akármi történik, én nem problémaként tekintek a helyzetre, hanem feladatként. Nem adtam fel akkor sem, amikor kiderült, hogy daganatok vannak a testemben. Úgy tekintettem rá, mint egy albérlőre, ami kimegy ha akar, ha nem, akkor meg ottmarad. A kislányomnak csak annyit mondtam, hogy nyomtam egyet a kaszással, és az első kört ő nyerte – osztotta meg életfilozófiáját a szkandervilágbajnok, akit lánya nevezett be első versenyére is.


– Nem tudtam róla, hogy benevezett a kislányom. Először jobb, majd 2ooo-ben mindkét kézzel világbajnok lettem, azóta pedig folyamatosan versenyzek, még több győzelmet szereztem. Saját magamnak építettem egy edzőtermet az autószerelő műhelyemben, ahol kikísérleteztem, hogy melyik izmomat hogyan tudom fejleszteni. Sosem szedtem szereket, fehérjét, havi tízezer forint körüli összegből hozom ki az étkezést. Csirkeszárnyból főzöm a pörköltet, hétvégenként sütök egy tortát vagy egy nagy kalácsot, azt egész héten eszem, ha a tanítványaim hoznak egy kiló lisztet, vagy húsz deka zsírt, azt elfogadom – magyarázta a többszörös világbajnok, aki Vaskar SE néven sportegyesületet is alapított, és többnyire ingyen edzi a hozzá forduló gyerekeket.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.