EUR: 334,80 Ft
CHF: 306,80 Ft
2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Szolnok

Tömegek a temetőkben

Évről évre egyre többen tartják a mindenszentek ünnepét és a halottak napját. Ma már nem csak a katolikus egyház hívői emlékeznek meg az elhunytakról; a nem hívők is kimennek a temetőbe, hogy gyertyát gyújtsanak elhunyt rokonaik, szeretteik emlékére.

A november elsejei mindenszentek a katolikus egyház szerint az összes üdvözült lélek emléknapja – ilyenkor az egyház a mennyország szentjeiről emlékezik meg. Másnap, november másodikán ünnepeljük a halottak napját, amely az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, tisztítótűzben szenvedő lelkekről való megemlékezés a keresztény vallásban. Míg korábban csak a vallásos emberek tartották ezeket az ünnepeket, ma már a legtöbben kimennek a temetőbe, hogy megemlékezzenek halottaikról, rendbe tegyék, illetve feldíszítsék szeretteik sírját. Az ezredforduló óta a mindenszentek ismét bekerült a kötelező egyházi ünnepek közé, tehát a hívőknek kötelező részt venniük a szentmisén, illetve munkaszüneti nappá is nyilvánították ezt a napot – fél évszázad után újra.


A nép hiedelem szerint a temetőben való gyertyagyújtás és díszítés célja, hogy a kiszabadult lelkek visszataláljanak a sírjukba
Fotó: Lokál

A népi hiedelem szerint ilyenkor a halottak kikelnek a sírból, ezért annak idején a családi vacsora alkalmával nekik is megterítettek, és a ház minden helyiségében lámpát gyújtottak, hogy könnyen el tudjanak igazodni. A temetőben való gyertyagyújtás és díszítés célja, hogy a kiszabadult lelkek visszataláljanak a sírjukba, ne kísértsék az élőket.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Felvidéken járt Miklós Péter

    A Felvidéken járt Miklós Péter

    A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.