EUR: 365,57 Ft
CHF: 346,27 Ft
2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Egyéb Szolnok

Tömegek a temetőkben

Évről évre egyre többen tartják a mindenszentek ünnepét és a halottak napját. Ma már nem csak a katolikus egyház hívői emlékeznek meg az elhunytakról; a nem hívők is kimennek a temetőbe, hogy gyertyát gyújtsanak elhunyt rokonaik, szeretteik emlékére.

A november elsejei mindenszentek a katolikus egyház szerint az összes üdvözült lélek emléknapja – ilyenkor az egyház a mennyország szentjeiről emlékezik meg. Másnap, november másodikán ünnepeljük a halottak napját, amely az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert, tisztítótűzben szenvedő lelkekről való megemlékezés a keresztény vallásban. Míg korábban csak a vallásos emberek tartották ezeket az ünnepeket, ma már a legtöbben kimennek a temetőbe, hogy megemlékezzenek halottaikról, rendbe tegyék, illetve feldíszítsék szeretteik sírját. Az ezredforduló óta a mindenszentek ismét bekerült a kötelező egyházi ünnepek közé, tehát a hívőknek kötelező részt venniük a szentmisén, illetve munkaszüneti nappá is nyilvánították ezt a napot – fél évszázad után újra.


A nép hiedelem szerint a temetőben való gyertyagyújtás és díszítés célja, hogy a kiszabadult lelkek visszataláljanak a sírjukba
Fotó: Lokál

A népi hiedelem szerint ilyenkor a halottak kikelnek a sírból, ezért annak idején a családi vacsora alkalmával nekik is megterítettek, és a ház minden helyiségében lámpát gyújtottak, hogy könnyen el tudjanak igazodni. A temetőben való gyertyagyújtás és díszítés célja, hogy a kiszabadult lelkek visszataláljanak a sírjukba, ne kísértsék az élőket.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.