2019. április 21., vasárnap
Konrád

Egyéb Miskolc

Török Ádám az Illés klub vendége

November 16-án a Miskolci Illés Emlékzenekar Török Ádámmal lép fel az Ifiházban. Ezzel kapcsolatban beszélgettünk a legendás zenésszel.

– Nagyon örülök a meghívásnak! A műsor első részében beszélgetni fogunk a színpadon a nagy zenei korszakról, a 71-es Mini Illés országos turnéjáról. Ezt követően három számban játszom a miskolci srácokkal, „beletilinkózom” az Illés-dalokba, a friss könyvemből is viszek, árusítjuk, dedikálom – árulte el Török Ádám.


Az Ifiházban lép fel a “fuvolalovag”

Ádám az Illés zenéjéhez, tagjaihoz fűződő viszonyáról is mesélt a Lokál Extrának. Mint elmondta, először ők kezdtek el magyar szövegekkel előállni, így figyeltek fel rájuk. Ádám már 1965-ben hallotta őket Verőcén, és tetszett neki a műsor, de akkoriban más zenéket hallgatott.

– Mikor megnyerték a Táncdalfesztivált, nagyon nagy népszerűségre tettek szert. 1970-től mi minden vasárnap a Bem rakparton játszottunk a Minivel, decemberben megjelent az egyik koncertünkön Bródy és talán valamelyik Szörényi. Bródy a buli után odajött hozzám és megkérdezte, hogy szeretnénk-e az ORI-turnéjukon előzenekar lenni. Nagy örömmel mondtam igent, mert ez egy óriási lehetőség volt nekünk – emlékezett vissza a zenész.


A sors fintora, hogy két hétre rá az akkori felállású Mini fel is oszlott, Bródyék meg is rémültek, hogy mi lesz, de mire a turné indult, már megalakult a legendás Pap Gyula–Nagy Pista–Nemecsek–Török Ádám négyes. Az Illésből páran el is mentek az első koncertjükre – amely 1971 januárjában volt a Corvin moziban –, hogy megnézzék, kivel fognak turnézni.

– Nagy sikerünk volt már az első bulin, mindenki odajött gratulálni, Bródyék is. Szakmai körökben a mai napig minden idők egyik legjobb hazai rockbandájának tartják az akkori Minit. A közös turnénak 42 állomása volt! Ez akkoriban is óriási szám volt, az Erkel Színháztól kezdve a Kisstadionon át sok vidéki helyszínen is felléptünk – mondta Török Ádám.

Elmondta, a régi időkben Miskolcon minden hónapban koncerteztek, volt, hogy kétszer is felléptek, de idén is megfordultak már városunkban.

– A 70/50 keretében a csodálatos Gárdonyi parkban léptünk föl idén áprilisban. Szenzációs hangulatú buli volt! De ezt elmondhatom a turné összes állomásáról, hiszen mindenütt telt ház volt. Bejártuk megint az egész országot – számolt be a sikerekről a zenész.

Kapcsolódó Cikkek