EUR: 329,44 Ft
CHF: 299,27 Ft
2019. december 13., péntek
Luca, Otília

Külföld

Tovább pusztít a tűz Ausztráliában

Több mint 130 helyen lángol a bozót Ausztrália Queensland államában, ezért a hatóságok szerdán több ezer embert szólítottak fel otthonaik elhagyására.

Queensland több városában szükségállapotot vezettek be, amelynek nyomán csaknem 8000 embert kötelezően kitelepítenek.


Az állam hatóságai a legmagasabb, katasztrofális fokozatú riasztást adták ki a térség keleti és középső részére; erre a fokozatra Queenslandben eddig még nem volt példa. Az államban ideiglenesen bezártak több mint három tucat iskolát és öt napközit is.

Az ügyben megszólalt Annastacia Palaszczuk, Queensland kormányzója, aki biztosította a lakosságot, hogy a hatóságok az előzetesen kidolgozott terv szerint dolgoznak a katasztrófa elhárításán.

A meteorológia intézet szerint a bozóttüzeket a száraz, forró levegő és a nyugatról érkező szelek okozták.

Queenslandben már egy ideje nagy hőség van, és nem ritkák a villámlásokkal járó szélviharok sem. A bozót a múlt héten kapott lángra, és azóta több épületet égetett porrá, halálos áldozatokról egyelőre nem érkezett hír.

Az állam más részén, a Deepwater Nemzeti Parkban a hét elején fellobbant bozóttűz helyenként 12 méteres lángokkal csapott fel.

“Az állam soha nem volt még ilyen helyzetben, ez példátlan” – nyomatékosította Palaszczuk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Jön a Brexit, tarolt Boris Johnson!

    Jön a Brexit, tarolt Boris Johnson!

    A brit Konzervatív Párt csaknem negyven éve nem tapasztalt földcsuszamlásszerű győzelemmel valószínűleg abszolút többséget szerzett az előrehozott nagy-britanniai parlamenti választásokon a választóhelyiségek zárásának pillanatában, csütörtök este közzétett exit poll eredménye szerint.

  • Orbán Viktor: Ne a szegényekkel fizettessen Brüsszel!

    Orbán Viktor: Ne a szegényekkel fizettessen Brüsszel!

    A klímaváltozás elleni küzdelemről csütörtökön kezdődő tárgyaláson várható csata közép-európai és magyar nézőpontból arról fog szólni, hogy ne engedjük meg a brüsszeli bürokratának azt, hogy megint a szegény emberekkel és a szegény országokkal fizettessék meg a klímaváltozás elleni harc költségeit – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben az európai uniós csúcstalálkozót megelőzően.