EUR: 320,13 Ft
CHF: 280,58 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Külföld

Transznemű gyilkos nemátalakítását fizethetik az adófizetők

Elképesztő összegért akar nemátílakító műtétet egy gyilkos, aki most emberi jogaira hivatkozva követeli, hogy nővé válhasson. A születésekor Peter Laing névre keresztelt férfit 2013-ban ítélték életfogytiglanra, miután megkínzott, szexuálisan bántalmazott és halálra vert egy férfit két bűntársával.

A magát 2011 óta nőnek valló és a nevét Paris Greenre változtató gyilkos műtéti beavatkozása,  20,000 fontra rúgna (7,200,000 Ft), ami ráadásul biztonsági rémálom lenne a börtön őrei számára, mivel a 27 éves Paris egy brightoni kórházba kellene szállítani a skóciai maximálisan őrzött börtönéből. Az 1000 kilométeres utaztatást Edinburghból egy kéthetes gyógyulási időszak követné.


Bármilyen hihetetlen is, a NHS, a helyi egészségbiztosítási alap finanszírozású műtétre lehetősége van a rabnak, akinek a nemátalakító műtétjét, így az adófizetők állnák. Ráadásul a korábban említett összeget körülbelül 60 ezer fonttal (21,650,000Ft) emelné az utókezelések száma és a lehetséges további műtétek is.

A transzneműek jogaiért egyesület által is támogatott műtétre a múlt héten bólintottak rá és heteken belül el is kezdődhet.

Bezárása óta Greent eltávolították már egy női börtönből mert megtámadta elítélt társait. Jelenleg az Edinburgh-i HMP börtön női szárnyában tartják fogva.

Paris lehet az első elítélt Skóciában, aki ilyen műtéten eshet át.

A börtön illetékesei kifejezték ellenérzésüket a műtéttel kapcsolatban, mondván: „nem életmentő” és nem „életbevágóan fontos”. Szerintük ez a döntés rossz üzenetet küldd a többi komoly bűncselekményt elkövetett elítéltnek, és aggódnak a maximálisan őrzött elítélt szállítása miatt.

„A döntés felháborító mindenki szerint, akivel beszéltem” – nyilatkozta az esettel kapcsolatban egy rendőrtiszt.

Kapcsolódó Cikkek