EUR: 334,58 Ft
CHF: 305,84 Ft
2019. november 18., hétfő
Jenő

Egyéb Eger

Treff – a rock hatvani fenegyerekei

Több évtizedes múlt, rengeteg zenész és bulik hada – ez egy hosszú életű, átlagos rockbanda leírása is lehetne. Ám a Treff zenekar ettől sokkal több: a csaknem 50 éves fennállásuk alatt meghatározóvá váltak Hatvanban. Nemzedékek nőttek fel dalaikon, mai fiatalok is fújják, amelyekre még szüleik szórakoztak a helyi koncerteken. Emellett pedig még egy dolog megkülönbözteti a Treffet a többi bandától: a lokálpatrióta hozzáállásuk, amely vezérli őket.

Speck János alapító éveken át képezte magát a hatvani zeneiskolában, talán első hallásra még meglepőnek is tűnhet, de klarinéton és szaxofonon játszott. Később beiratkozott egy pesti gitárstúdióba, a Rózsa Ferenc utcában eltöltött négy év pedig meghatározta a további életét. 1972 fontos dátum a számára: egyrészt leszerelt, másrészt zenekart alapított két társával: Nagy Ferenccel és Csaszli Jánossal.


Megalakult a Treff, hogy azután a cukorgyárban elkezdődhessen egy legenda. Névválasztásukról ma már nem lenne könnyű hiteles forrásra bukkanni, de nem is baj. Mert akárhogy is történt, jól választottak. Németül ugyanis a treff találkozást jelent, de nagyobb a valószínűsége a francia kártyából kölcsönzött „tűz” szónak. A makk absztrakt ábrázolása és a tavaszjelentés már csak fényesíti a névadás sikerességét. Azóta több tucat zenész fordult meg a Treffben és – a legnemesebb értelemben vett – amatőrökként így is sikert sikerre halmoztak. A Pecsától a balatonfüredi bornapokig szinte mindenhol megfordultak az országban. Erdélytől Szlovákián át a lengyel Jarocinig
külföldön is öregbítették a Treff hírnevét. A Jam Garden-koncertek meg a Treff-karácsonyok pedig
kihagyhatatlan események a rockerek körében.

Speck János az együttes örökös zeneszerzője. A hard rockos és heavy metalos hangzás az ő dalai által kap lángra. Facebook-oldalukról bárki meghallgathatja azokat.


– Közel száz szerzeményemből egy-két tucatot rendszeresen játszunk – fedte fel az aktív és passzív repertoár közötti szakadékot. – Habár lemezünk nincsen, az internetről bárki letöltheti a számainkat, semmi akadálya. Ugyanakkor a zenekar nem csak a bulikról híres. Nemrégiben drámai hangvételű videóüzenetben fordult a közvéleményhez Szegedi Zoli, a Treff basszusgitárosa. Egy hatvani családnak szerettek volna segíteni. Nekem is van két szép gyerekem, akikkel együtt éljük meg a mindennapok örömeit, és szomorúan tapasztaljuk, hogy ez nem mindenkinek adatik meg. Sajnos, utóbbi tanúi lehetünk egy hatvani családnál is, ahol egy kisfiú, Roland, két éve küzd leukémiával. Mostanra a gyógykezelés nyomán elfogyott a pénzük, s végső elkeseredettségükben a nyilvánossághoz fordultak segítségért – mondta a nemes kezdeményezésről a zenész.

Ezért a banda úgy gondolta, hogy – miként korábban számos alkalommal – a rockerek is segíthetnének: október 20-án megtartották a koncertet a Daliban, a helyszínt az önkormányzat ingyen biztosította számukra. A délután folyamán aztán rövid ideig megjelent Rolika is, aki ugyan közösségbe nem mehetett, de szülei autójából mosolyogva köszöntötte az ismerősöket, résztvevőket. A kisfiút három napra kiengedték a kórházból, de már vissza is tért oda és folytatják a kezeléseket. Az összegyűltek a segélykoncert belépőinek összegével és a jelenlétükkel fejezték ki azt, hogy mennyire hisznek a kisfiú teljes gyógyulásában és milyen sokan szeretik őt.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.