2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Külföld

Trump sikerét hozta a félidős választás

Megtartották a félidős választásokat az Amerikai Egyesült Államokban november 6-án. A felsőházban, azaz a szenátusban tovább nőtt Donald Trump és a republikánusok hatalma, ám a képviselőházban a demokraták szereztek többséget. Donald Trump elégedett az eredményekkel. 

Donald Trump növelte erejét a szenátusban, a migránspárti demokraták viszont teret nyertek a képviselőházban a november 6-i félidős választások eredményei alapján. A republikánusok győzelme meghatározó az ország jövőjét illetően, hiszen a különösen fontos Indiana, Észak-Dakota és Texas államokban is megszerezték a legfontosabb szenátusi helyeket.


A korábbiakhoz képest a republikánusok kettővel növelték képviselőik számát a felsőházban, így ötvenegy helyet birtokolnak, szemben a demokratákkal, akiknek mindössze 45 jelöltjük tudott nyerni. A republikánus szenátorok is mind megtartották helyeiket, egyéb színekben négy képviselő került be a szenátusba.

„Hatalmas siker a ma este. Köszönöm mindenkinek” – írta a Twitteren Trump. Ez nem is csoda, hiszen nem jellemző, hogy a kormányzó párt pluszhelyeket szerez a szenátusban a félidős választásokon, erre eddig mindössze ötször volt példa, és most Donald Trumpnak is sikerült.


A baloldal csekély mértékben növelte erejét a kisebb jelentőségű képviselőházban, itt 222 helyet foglalnak el, csupán huszonhárommal többet, mint a republikánusok, akik vezető pozícióban vannak a jóval fajsúlyosabb szenátusban – ismerte el a Trumppal egyébként roppant kritikus CNN.

A Magyar Idők értesülései szerint a republikánusoknak több hamis hírrel is meg kellett küzdeniük, például a baloldali média kígyózó sorokról számolt be, hogy elvegye a kedvét a voksolástól azoknak, akik még nem indultak útnak. Az állításukat illusztráló fotókról később kiderült, hogy archív felvételek.

 

Síron túli győzelem

Az egyik legérdekesebb küzdelem Nevada államban zajlott, ahol a szavazólapon a néhány hete elhunyt republikánus Dennis Hof neve szerepelt. A jelölt a „síron túlról” is megszerezte a szavazatok 68 százalékát. A Hofra leadott voksok alapján most egy másik republikánus politikusból válik képviselő.

Hof igazi fenegyerek volt, a bordélyház-tulajdonos (Nevadában legális a prostitúció) mindennapjairól  korábban egy HBO-s realitysorozat is készült, holttestére pedig Ron Jeremy pornósztár talált rá egy többnapos buli után saját, Love Ranch (Szerelembirtok) nevű farmján.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek