2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb XV.kerület

Tűzvirágok Pestújhelyen

Művészi színvonalú alkotásokat készítenek a Tűzvirág Alkotókör tagjai a Pestújhelyi Közösségi Ház tűzzománc szakkörén. A csoportos foglalkozásokat Szendrei Judit képzőművész vezeti, aki gyakran iskolás koruktól kezdve egyengeti a mára felnőtté vált művészek útját. 

Több mint negyven évvel ezelőtt, az élet véletlen játékaként kezdett tűzzománccal foglalkozni Szendrei Judit képzőművész. A XV. kerületi Pattogós Utcai Általános Iskolában, Újpalota első iskolájában dolgozott napközis nevelőként, amikor az intézmény kapott ajándékba egy kemencét. Kíváncsi lett rá, hogy mit lehet vele kezdeni, szerencsére segítői is akadtak, Somogyi József szobrászművész és dr. Feledy Balázs műtörténész személyében. Az ő segítségükkel jutott el Kátay Mihályhoz, illetve Sisa Józsefhez, két neves tűzzománc művészünkhöz. Tőlük tanulta a legfontosabb alaplépéseket, majd sok év tanulás, gyakorlás után találkozott Nagy Edittel, a Pestújhelyi Közösségi Ház munkatársával, aki csoportos tárlatot szervezett, ahol elsőként jelent meg munkáival. Mint mondja, a tanítványai sikereit sajátjának érzi, ezért sem gondolt arra, hogy a maga alkotásaival lépjen a nyilvánosság elé.


– A Tűzvirág Alkotókör jelenleg is a Pestújhelyi Közösségi Házban működik, ahol mindenféle korosztályt tanítok. Sokuk még gyerekként kezdett hozzám járni, ma pedig felnőttként alkot az óráimon, de tartok nyári táborokat is a gyerekeknek. A tűzzománc türelmet és alázatot is tanít, mert például a rajzzal szemben, ahol a fantázia, a képzelőerő a fő motiváció, ebben fontos tényező az anyagok fizikai és kémiai tulajdonságai. Azok a diákok, akik általános iskolában kezdtek nálam, nagyon sokat tudtak hasznosítani a fizika- és kémiaórán tanultakból – magyarázta a technika jellemzőit Szendrei Judit.

– Tűzben pikturált képeket alkotunk, ahol a rézlemez, a zománcanyag és a tűz hármas egysége teljesen átformálja a munka kinézetét. Ilyen formában ez sokkal izgalmasabb mint egy szobrászat, vagy egy rajz, mert azokban az anyag kevésbé okoz meglepetést, míg ebben határozott alkotópartnerek a használt anyagok. A gyakorlat és az anyag kiismerése sok mindenben segít, de ehhez idő kell. Érzékeny technika a tűzzománc, a másodperc tizedrésze, vagy a hőfok ezredrésze is számít abban, hogy milyen lesz a máz – fejtegette a tűzzománc titkait Szendrei Judit a Lokálnak. Elmondta, hogy egy-egy alkotás akár hetekig is készül, így türelemre tanítja azt, aki belevág. A képzőművész, aki iskolai keretek közt is tanította a szakmát, és több elismerésben is részesült, heti három délután, kedden, szerdán és pénteken várja az érdeklődőket és a művészi hajlamúakat a Tűzvirág Alkotókörben a Pestújhelyi Közösségi Házban.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.