2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Egyéb XV.kerület

Tűzvirágok Pestújhelyen

Művészi színvonalú alkotásokat készítenek a Tűzvirág Alkotókör tagjai a Pestújhelyi Közösségi Ház tűzzománc szakkörén. A csoportos foglalkozásokat Szendrei Judit képzőművész vezeti, aki gyakran iskolás koruktól kezdve egyengeti a mára felnőtté vált művészek útját. 

Több mint negyven évvel ezelőtt, az élet véletlen játékaként kezdett tűzzománccal foglalkozni Szendrei Judit képzőművész. A XV. kerületi Pattogós Utcai Általános Iskolában, Újpalota első iskolájában dolgozott napközis nevelőként, amikor az intézmény kapott ajándékba egy kemencét. Kíváncsi lett rá, hogy mit lehet vele kezdeni, szerencsére segítői is akadtak, Somogyi József szobrászművész és dr. Feledy Balázs műtörténész személyében. Az ő segítségükkel jutott el Kátay Mihályhoz, illetve Sisa Józsefhez, két neves tűzzománc művészünkhöz. Tőlük tanulta a legfontosabb alaplépéseket, majd sok év tanulás, gyakorlás után találkozott Nagy Edittel, a Pestújhelyi Közösségi Ház munkatársával, aki csoportos tárlatot szervezett, ahol elsőként jelent meg munkáival. Mint mondja, a tanítványai sikereit sajátjának érzi, ezért sem gondolt arra, hogy a maga alkotásaival lépjen a nyilvánosság elé.


– A Tűzvirág Alkotókör jelenleg is a Pestújhelyi Közösségi Házban működik, ahol mindenféle korosztályt tanítok. Sokuk még gyerekként kezdett hozzám járni, ma pedig felnőttként alkot az óráimon, de tartok nyári táborokat is a gyerekeknek. A tűzzománc türelmet és alázatot is tanít, mert például a rajzzal szemben, ahol a fantázia, a képzelőerő a fő motiváció, ebben fontos tényező az anyagok fizikai és kémiai tulajdonságai. Azok a diákok, akik általános iskolában kezdtek nálam, nagyon sokat tudtak hasznosítani a fizika- és kémiaórán tanultakból – magyarázta a technika jellemzőit Szendrei Judit.

– Tűzben pikturált képeket alkotunk, ahol a rézlemez, a zománcanyag és a tűz hármas egysége teljesen átformálja a munka kinézetét. Ilyen formában ez sokkal izgalmasabb mint egy szobrászat, vagy egy rajz, mert azokban az anyag kevésbé okoz meglepetést, míg ebben határozott alkotópartnerek a használt anyagok. A gyakorlat és az anyag kiismerése sok mindenben segít, de ehhez idő kell. Érzékeny technika a tűzzománc, a másodperc tizedrésze, vagy a hőfok ezredrésze is számít abban, hogy milyen lesz a máz – fejtegette a tűzzománc titkait Szendrei Judit a Lokálnak. Elmondta, hogy egy-egy alkotás akár hetekig is készül, így türelemre tanítja azt, aki belevág. A képzőművész, aki iskolai keretek közt is tanította a szakmát, és több elismerésben is részesült, heti három délután, kedden, szerdán és pénteken várja az érdeklődőket és a művészi hajlamúakat a Tűzvirág Alkotókörben a Pestújhelyi Közösségi Házban.


Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.