2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Debrecen

Új gyáregységet avatott a Teva

Debrecen hazai és nemzetközi szinten is tovább erősödhet. A közel ötmilliárd forint értékű beruházással egy új, súlyos gombás fertőzések elleni hatóanyagot előállító gyáregységet alakított ki a Teva. Az eseményen részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Papp László, Debrecen polgármestere, Luca Astarita, a Teva globális hatóanyaggyártásért felelős alelnöke, valamint Mile Attila, a Teva magyarországi hatóanyaggyártásért felelős vezetője.

A beruházásoknak köszönhetően a Teva, a térség egyik legjelentősebb ipari és gazdasági szereplőjeként, tovább erősíti pozícióját a hazai és a nemzetközi betegellátásban. Évente közel tízmilliárd tablettát gyártanak, a debreceni központ a világ számos országába exportál.


Szijjártó Péter az avatáson elmondta, hogy a város végleg felkerült a legvonzóbb európai beruházások listájára, ezt bizonyítja, hogy 2018-ban a legjobb befektetési stratégiával rendelkező városok versenyében a Financial Times az első helyre tette Debrecent. A miniszter kiemelte: a debreceni beruházás révén a vállalat a legmodernebb technológiát hozta a megyeszékhelyre, az alapanyag-gyártási kapacitását megduplázza, a hatóanyagot pedig húsz partner fogja felhasználni ahhoz, hogy gyógyszert készíthessen belőle. Mint mondta, olyan vállalat szavazott bizalmat a cívisvárosnak, amelynek a világ 33 országában van üzeme.

Szijjártó Péter kiemelte: a beruházás révén a vállalat a legmodernebb technológiát hozta a megyeszékhelyre

Mile Attila elmondta: nyáron már elkészült egy 1,7 milliárd forint értékű új gyártóhely a városban, a mostani üzemmel együtt így évente 800 ezer darabos kapacitásbővülést érhet el a vállalat. Luca Astarita, a Teva globális hatóanyaggyártásért felelős alelnöke szerint Magyarország fontos ország a vállalat számára, a lehető legnagyobb volumenű gyártást hajtja végre itthon, továbbá kiemelte, hogy már az építkezés utolsó fázisában eladták a teljes kapacitást, és nagyon fontos terméket állítanak elő majd az új üzemben.


A gyár tevékenységét bemutató kisfilmet is levetítették az üzem átadásá
MTI/Balázs Attila

Papp László polgármester szerint minden tekintetben csoda és nagyszerű dolog a mostani üzemátadás, mert a Teva is olyan cég, amely jól érzi magát a városban, vezetői pedig fejlesztésekre alkalmas helyszínnek tartják a megyeszékhelyet, továbbá aláhúzta: Debrecen számára a Teva jelenléte stratégiailag is kiemelt fontosságú, mert a város szempontjából lényeges, hogy meghatározó ügyek központja legyen. A cég a Biogal átvétele után most azt demonstrálja, hogy nem piacot vásárolt, hanem a magyar innovációra, a magyar gyógyszeripari hagyományokra épít.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: „Debrecen olyan város, amelyben bíznak a lakói, itt képzelik el a jövőjüket, és másoknak is csábító erővel rendelkezik. Fejlődése megállíthatatlan, amihez az is kell, hogy a város vezetői higgyenek abban, amit elterveztek, és meg is tudják valósítani a kitűzött célokat.”

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.