EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Egyéb Sopron

Új helyszínen az Adventi tárlat

December 9-én, 11 órától tartják az Adventi tárlat megnyitóját és a Soproni Füzetek új számának bemutatóját a Festőteremben. Az esemény kapcsán a „kultikus” kiadvány főszerkesztőjével, Zentai Lászlóval beszélgettünk.

Zentai László szerint idén is sokoldalú kiadványt jelentetnek meg
Fotó: ZL

Mikor indult az első „füzet”, és milyen céllal?
A Soproni Füzetek megjelenését 1978 őszén, Sarkady Sándor javaslatára az akkori városi tanács művelődési osztálya engedélyezte. Vélhetően a felelős kiadóként szereplő osztályvezető asszony nem számított arra, hogy a periodika – negyven évvel később – a harminckettedik számát éri meg. A kezdeti kétéves után, a rendszerváltást követően már éves rendszerességgel jelent meg. Bősze Balázs költő, a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetségének elnökeként – Renner Kálmán és dr. Metzl János utódaként – továbbra is vállalta a kiadvány gondozását, megjelentetését. A célt az első Soproni Füzetek bevezetőjében, alapító-főszerkesztőnk, Sarkady Sándor fogalmazta meg: „Reményünk, hogy a kiadványt nem szalmaláng szülte, s az érdeklődő olvasó valóban egy életképes sorozat első számát tarja a kezében.” Égi íróasztalára küldöm a mai szerkesztő üzenetét: Igen Sándor, igen Sarkady tanár úr! Az idei kötet, a sorozat 32. darabja!


A kötet bemutatója évről évre egybeesik a tárlat megnyitójával is
Fotó: Hajdú László/ZL

Milyen munkák kerültek be idén?
Százharminchat szerzőt jelez a tartalomjegyzék. Nemcsak írót, költőt és történészt, hanem képzőművészeket és fotósokat is. A milyenségre nehéz válaszolni, mert azt úgyis az igényes olvasó dönti el. Bízzuk rá!
Az Adventi tárlat megnyitója és a Soproni Füzetek megjelenése miként kapcsolódik össze?
A Soproni Füzetek bemutatója mindig egybeesik a Képzőművészeti Társaság Adventi tárlatának megnyitójával. Felelős szerkesztőként több alkalommal jeleztem, hogy az eddigi helyszín már régen kinőtte a „Testvérmúzsák” találkozási lehetőségét. Így idén a Festőterem ad otthont a rendezvénynek.

Zentai László számára a soproniság és az alkotói érték volt fontos a kötet szerkesztésekor
Fotó: ZL

Önnek melyek voltak a fő szempontok a kötet összeállításakor?
Soproniság, alkotói érték, elkötelezettség, és nem utolsósorban művészi alázat! Hűség ahhoz, amelyet szerkesztői szándékában Sarkady Sándor az első Füzetekben így fogalmazott meg: „Óhajunk, hogy a soproni műhelyből egyre több olyan alkotó kerüljön ki, aki mondandóival előbb-utóbb kiérdemli az országos közvélemény figyelmét is.”


Az Adventi tárlat megnyitója és a „Soproni Füzetek 2018” jubileumi számának bemutatója:
december 9. 11 óra, Festőterem.
A Soproni Képzőművészeti Társaság, a Soproni Irodalmi Társaság és a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. közös rendezvénye.
Üdvözlés: dr. Hegyi Ferenc, a Kulturális Egyesület elnöke.
Köszöntőt mond: dr. Simon István, Sopron MJV alpolgármestere.
A kiállítást megnyitja: dr. Zentai László, a Soproni Füzetek főszerkesztője és Keresztény Richárd, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnöke.
Közreműködik: Majnovics Vera (ének) és Kiss Noró (gitár, ének).

A Soproni Füzetek borítója
Fotó: ZL

 

Még 2010-ben az alapító-főszerkesztővel, Sarkady Sándorral beszélget Zentai László
Fotó: ZL

Bősze Balázsra, korábbi felelős szerkesztőre is emlékeznek
Fotó: ZL

Kapcsolódó Cikkek