EUR: 329,44 Ft
CHF: 301,04 Ft
2019. december 15., vasárnap
Valér

Egyéb XIV.kerület

Új rektor a Magyar Táncművészeti Egyetem élén

Az idei tanévtől nemcsak egy helyen, az Amerikai út és a Columbus utca által határolt új campuson működik a Magyar Táncművészeti Egyetem, de új rektor is vezeti a nagy múltú intézményt. Dr. Bolvári-Takács Gábor fontosnak tartja az MTE munkájának megismertetését mind Zuglóban, mind a fővárosban.

– Társadalmi Tanácsadó Testületet kértem fel, amely segíti az intézményt a társadalmi és munkaerőpiaci igények, elvárások megismerésében, és támogatja az ezekhez való alkalmazkodásban. Nyílt napokat tartunk a campuson, ahol az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az itt folyó szakmai munkába. Decemberben a Diótörőre várjuk a nagyközönséget a színháztermünkbe, és jövő tavasszal, a tánc világnapja alkalmából hagyományteremtő szándékkal megrendezzük a Nagy Táncválasztót.


Az új rektor legfőbb célja, hogy ha Magyarországon vagy külföldön bárki meghallja a Magyar Táncművészeti Egyetem nevét, akkor azt egy meghatározott értékhez és minőséghez tudja társítani.

Bolvári-Takács Gábor egyetemi tanár bár nem táncművészként került az MTE élére, mégis otthon van a terepen, hiszen 25 éve oktat ott elméleti tárgyakat, valamint az ő érdeme az Állami Balett Intézetben 1950-ben elindult táncművészképzés történetét napjainkig bemutató kötet megírása is.


– Az új campuson egy helyen zajlik az összes képzés, a kollégisták egy területen járhatnak órára, könyvtárba, itt étkeznek, itt a szállásuk. Közösség vagyunk. Nálunk 10 és 35 év közöttiek a növendékek, széles az életkori spektrum. Nagyon fontos, hogy az itt élők, dolgozók, tanulók és oktatók egyaránt otthon érezzék magukat ezen a campuson, és a legmagasabb szintű tudás elsajátítása mellett tartós, minőségi emberi kapcsolatokat alakíthassanak ki egymással – tudtuk meg a rektortól, aki azt is elárulta, hogy ebbe a közösségbe például azok a szülők is beletartoznak, akiknek a gyermekei gyakorlatilag itt nőnek fel 10-től 18 éves korukig.

– Az évnyitóink, évzáróink és táncos ünnepeink sohasem protokolláris jellegűek, sokkal inkább úgy éljük meg, mint egy-egy nagy családi összejövetelt. Bolvári-Takács Gábor az MTE mind a 90 oktatójával egyenként beszélgetést kezdeményez, meghallgatva véleményüket. Az oktatók mellett a közel 600 hallgató sem marad ki az egyeztetésből, még az idén ők is szót kapnak a hallgatói gyűléseken.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az úrhatnám polgár Pécsett

  December 6-án mutatták be  Moliere Az úrhatnám polgár című vígjátékát a Pécsi Nemzeti Színházban, Rudolf Péter rendezésében.

 • Vadvilág a Kárpát utcában

  Vadvilág a Kárpát utcában

  Igazán látványos kiállítás nyílt a RaM Művelődési Központban. Vadvilág Magyar Természetfotósok Egyesületének tárlatán a Magyarországon élő állatokat, virágokat, a természet apró csodáit, magyarországi vad tájakat tár a néző felé.

 • Kiszabadult a Mikulás!

  Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.