2019. április 21., vasárnap
Konrád

Egyéb Veszprém

Új út épül Dózsavárosban

A kelet–nyugati közlekedési tengely megvalósításának elsődleges célja a túlterhelt Házgyári út, illetve a belvárosi útszakaszok tehermentesítése, lehetőséget teremtve a közösségi közlekedés bővítésére is. A kelet–nyugati közlekedési főtengely első szakaszának (Pápai út–Kistó utca között) kivitelezési költsége mintegy nettó 993,8 millió forint.

Új út épül Dózsavárosban (Fotó: Domján Attila)

Az északi iparterületen jelentős gyártókapacitás található, a terület logisztikai, munkavállalói célú forgalmi igényeinek a kiszolgálása azonban nem megoldott. A terület jelenleg nem átjárható, csak kerülővel közelíthető meg.


– Jelentős infrastrukturális fejlesztésbe kezdtünk, ami a város gazdaságfejlesztésének markáns része. A Területi Operatív Programban (TOP) elnyert közel hárommilliárd forintból fejlesztjük az úthálózatot – fogalmazott a hétfői sajtótájékoztatón Porga Gyula polgármester.

Ennek a beruházásnak az első üteme a Henger utcát és a Pápai utat összekötő szakasz megépítése, melynek munkálatai jelenleg is folynak, és a tervek szerint ebben az évben befejeződnek.


Figyeltek rá, hogy az utat zöldsáv válassza el a lakóházaktól – hangsúlyozta Porga Gyula (Fotó: Domján Attila)

A projekt második szakasza a Kistó utca és Pápai út közötti rész, a kelet–nyugati közlekedési főtengely kialakítása. A Modern Városok Program keretében a TOP-fejlesztés folytatásaként a Kistó utca–Tüzér utca–Jutasi út kb. 1,3 kilométeres szakasza  épül. A Tüzér utca–Jutasi út között, mintegy 340 méter hosszúságban egy új völgyhíd is épül.

– Az úttervezés folyamán külön hangsúlyt fektettünk arra, hogy egy jelentősebb zöldövezet fogja elválasztani az utat a lakóházaktól, valamint ezzel párhuzamosan egy zajvédő falat is fogunk építeni – nyilatkozta a polgármester.

Bár az útépítés első szakasza a Kistó utcáig terjed, a csapadékvíz-elvezető rendszer egészen a Séd folyóig kiépül. A tervezett szakasz hossza 962 m, mely átadására előreláthatólag a következő év decemberében kerülhet sor. A kiépítendő csatorna a Pápai út és a Dózsaváros csapadékvizét tudja majd befogadni. Az új út 2×1 forgalmi sávval, mellette kétoldali, irányhelyes, megemelt szintű, úgynevezett „koppenhágai” típusú kerékpársávval épül.

A környéken élőket lakossági fórumon tájékoztatták (Fotó: Domján Attila)

A sajtótájékoztatót követően lakossági fórumot tartottak a Vadvirág Körzeti Óvodában a Dózsavárosban élőknek. Brányi Mária alpolgármester és Lamos Péter bemutatták a hamarosan kezdődő építkezést, az azzal kapcsolatos teendőket, valamint, hogy az építkezést megelőzően, illetve az építkezés során mire kell figyelniük a lakosoknak.

Kapcsolódó Cikkek