2020. április 05., vasárnap
Vince

Belföld

Újabb álhírt gyártottak

Péntek reggel a 24.hu közölt le egy álhírt, amiben azt állították, hogy eltűnt Tiborcz István pályázata.

A 24. hu cikke ismét egy álhír.  A cikk állításaival ellentétben  ugyanazon pályázaton Tiborcz István nem kapott két alkalommal támogatást ökológiai gazdálkodásra. A hivatkozott VP-4.11.1-11.2-15. Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés elnevezésű pályázati felhívás nyertesei öt évre vállalnak kötelezettséget, így a részükre megítélt és feltüntetett támogatás is öt évre vonatkozik.


Ezen támogatást egy terület vonatkozásában csak egyszer lehet elnyerni. Jelen esetben a kötelezettségvállalás kezdetének első éve 2016.  Tekintettel arra, hogy a támogatás egységesen hektár alapon kerül megállapításra, a támogatói összeg növekedése csak akkor lehetséges, ha támogatott terület nagysága növekszik.

Ebben az esetben is ez történt: egyetlen támogatott pályázata van, a támogatási összeg a és a támogatói okirat módosítására a szabályoknak megfelelően azért került sor, mert a szóban forgó földterület nagysága is nőtt. Ezzel együtt a  hiteles támogatási adatok is módosultak a honlapon, ahol a megjelenített címadatok ebben a támogatási formában a támogatott lakóhelyét jelzik, nem a megvalósítás helyét, tekintettel arra, hogy adott esetben több megvalósítási hely is lehet nyertes egy pályázó esetében.


A fentiek alapján tehát a  támogatotti adatok ideiglenesen kerültek levételre, az eljárásnak megfelelően.A pályázaton 2200 nyertest hirdettek, összesen 62 milliárd forintnyi támogatással – derül ki a valóság az Agrárminisztérium válaszából.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek