EUR: 334,81 Ft
CHF: 306,81 Ft
2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Nagykanizsa

Újabb díj Lendvai Kristófnak

Újabb rangos díjat nyert a fiatal kanizsai filmes tehetség, Lendvai Kristóf idén bemutatott Majdnem eltoltam című kisjátékfilmje. A 63. Országos Függetlenfilm Fesztiválon a legjobb csapatmunkának járó dicsérő oklevelet és pénzjutalmat kapott a produkció.

A Magyar Független Film és Video Szövetség (MAFSZ) Balatonfenyvesen rendezte az idei Országos Függetlenfilm Fesztivált, amelynek versenyprogramjába 28 alkotás jutott be. A Papp László, Pálos György, Pócsik Andrea, Proics Lilla és Vincze Teréz alkotta zsűri végül 10 filmet jutalmazott, a díjkiosztó gálát a budapesti A38 hajón tartották. Az oklevelek és tárgyjutalmak mellett összesen 1 millió 250 ezer forintos díjalapot osztottak ki az alkotók között a Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Kulturális Alap, illetve a Magyar Művészeti Akadémia által támogatott fesztiválon.


A fődíjat Csoma Sándor, Balázs István Balázs és Knapp Dávid Nem történt semmi című munkája nyerte el, a Magyar Művészeti Akadémia különdíját Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című filmje érdemelte ki.

A függetlenfilmes fesztivál zsűrije a rendkívül erős, túlnyomórészt profi filmkészítők alkotta mezőnyből a legjobb csapatmunkának járó dicsérő oklevéllel és pénzjutalommal díjazta Lendvai Kristóf Majdnem eltoltam című kisjátékfilmjét, amely aktuális társadalmi kérdéseket feszeget, humorral, szerelmi szállal átszőve.


Lendvai Kristóf (balról a második) a nyári forgatáson (Fotó: Seres Péter)

A kanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 17 éves diákja több éve készít filmeket – a legelsőt egyetlen mobiltelefonnal forgatta –, amelyeknek nemcsak a rendezője, hanem a forgatókönyvírója is. Kezdetben amatőr szereplőkkel dolgozott, a Majdnem eltoltam című kisjátékfilmhez azonban megnyerte a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészeit, s profi filmes stábot toborzott maga mellé. A nyáron forgatott és bemutatott 26 perces alkotás augusztusban különdíjat nyert a 25. Országos Diákfilmszemlén Budapesten, illetve díszvendég volt a szeptemberi zalaegerszegi 14. Göcsej Filmszemlén, amelynek zsűrije úgy nyilatkozott, ha a versenyprogramban indul az alkotás, egészen biztosan elnyeri a fődíjat…

Kristóf, mint a Lokál Extra megtudta, nem ül a babérjain, és már a következő filmjét tervezi, illetve írja – és ha minden jól megy, jövő nyáron újabb premierre hívja egyre népesebb rajongótáborát.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Felvidéken járt Miklós Péter

  A Felvidéken járt Miklós Péter

  A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

 • Fakutyával táncoltak

  Fakutyával táncoltak

  Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

 • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

  40 zsák szemetet gyűjtöttek

  A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…