EUR: 337,26 Ft
CHF: 314,00 Ft
2020. január 23., csütörtök
Rajmund, Zelma

Egyéb Ózd

Újabb építészeti díj a „Kultúrgyárnak”

A 2017-ben odaítélt Pro Architectura díj után ebben az évben is elismerést kapott az ózdi Kultúrgyár Projekt két épülete. A nyolc évvel ezelőtt kezdődött barnamezős ökokulturális fejlesztés célja az egykori építészeti stílus megmentésén túl új, interaktív megoldásokat és virtuális installációkat tartalmazó komplexum létrehozása volt.

Fotó: Csontos Györgyi
Csontos Györgyi építész számos díjazásban részesült ózdi munkájáért

Az egykori Ózdi Kohászati Üzemek romossá vált fúvógépháza és széntüzelésű erőműve uniós pályázatnak köszönhetően nyerte vissza régi formáját.


A magyar építészeti kultúra megmentésére irányult fejlesztés egy kulturális komplexum kialakítását szolgálta.

Az Ózdról elszármazott Csontos Györgyi áttervezést irányító építészként vett részt a projektben, amelynek révén új funkciókat kapott a két objektum.

A ma már Nemzeti Filmtörténeti Élménypark, valamint Digitális Erőmű néven ismert épületek eredeti tervek alapján, kortárs építészeti elemekkel kombinálva készültek el.

A siker jelzője lehet, hogy több nemzetközi díjra is nevezték őket, de mai napig az építészszakma fókuszában vannak. A

közelmúltban elnyerték a XX. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton a FIABCI (Nemzetközi Ingatlan Szövetség) Magyar Tagozata I. díját és a Magyar Ingatlanszövetség különdíját.

Fotó: lokál
A fúvógépházból Nemzeti Filmtörténeti Élménypark készült

Kapcsolódó Cikkek

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.

 • Keresd a fényt!

  Keresd a fényt! címmel nyílt kiállítás Hager Ritta Kossuth-díjas textilművész, a Nemzet Művésze alkotásaiból.

 • Jól debütált a kanadai!

  Jól debütált a kanadai!

  Új vezetőedzővel feszültek neki a Brassó csapatának a Dunaújvárosi Acélbikák, és úgy tűnik, bevált a váltás: 7-5-re nyertek a hazaiak.