2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb II.kerület

Újabb két könyvvel szeretnék életben tartani a fiatalokban 1956 emlékét

Sajátos könyvbemutatóknak adott otthont a Klebelsberg Kultúrkúria. A rendezvény az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire emlékező rendezvények sorába illeszkedik, és különlegességét nemcsak az adja, hogy két könyvet mutattak be, hanem az is, hogy az azokban megjelenő illusztrációk java helyet kap a falakon, tárlat formájában. Mindkét kötet írásait Bognár Nándor szerkesztette, Fábry János művészeti szerkesztése mellett.

– A könyvek kiadásánál – a II. kerületi önkormányzat anyagi támogatásával – a Múzeum 1956 Emlékére Alapítvány bábáskodott, amely immár tizennyolc éve tekinti hivatásának, hogy a fiatalokban ébren tartsa 1956 emlékét. Ennek érdekében minden évben pályázatokat ír ki 1956 témakörében, és az írásművekből évről évre kötetben jelennek meg a legsikerültebbek – ezek legjavából állt most össze egy összefoglaló válogatás – tudtuk meg Fábry Jánostól. Az írások mellett nem mindennapi illusztrációk is megjelentek a kötet oldalain: gyerekek rajzolták le, mit jelent nekik 1956. Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége ugyanis országos rajzpályázatot írt ki iskolásoknak: mi jut eszükbe az akkori helyzetet, napokat felidéző versek olvastán?


Volt, akit az „Egy mondat a zsarnokságról” ragadott meg, mások Márai Sándor „Mennyből az angyal”-át választották. A versek szellemében készült rajzokból jó néhány bekerült az „Ilyennek láttam 1956-ot” című kötetbe.

A másik könyv „gazdája” a MÚOSZ Magyar Karikatúraművészeti Szakosztálya, amely 2012-ben alakult, és azóta rendszeresen jelentkezik tematikus kiállításaival.


– Amikor itt szóba került, hogy születhetne 1956-nak egy sajátos feldolgozása, hogy hogyan lehetne szatirikus megközelítésben, akár karikatúrákban ábrázolva mondani valamit erről a sorsfordító eseményről, bizony elhangzottak kemény ellenérvek is – itt véres, kegyetlen harcok voltak, hogyan lehet ennek humoros oldala? Aztán persze készültek rajzok, grafikák, megnyíltak fiókok, előkerültek „pihentetett” alkotások. Született ebből egy meglehetősen nagy visszhangot keltő kiállítás a Ferencvárosi Helytörténelmi Gyűjtemény galériájában, majd pedig – a témakörköz kapcsolódó írásokkal kiegészülve – összeállt az „1956 tollal, ecsettel és ceruzával” című kötet.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.