EUR: 334,49 Ft
CHF: 305,73 Ft
2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Belföld

Ujhelyi sofőrje a Szeviép-botrány kulcsfigurája, akiről Botka gondoskodott

“„Helyreigazító közlemény: A 2018. november 26. napon megjelent „A Szeviép-botrány kulcsfigurája: Ujhelyi sofőrje, akiről Botka gondoskodott” című cikkünk bevezetőjének végén valótlanul híreszteltük, hogy Báló Tamás, aki korábban a Szeviép Zrt. 100 %-os tulajdonában álló Biztonsági Üzem Kft. ügyvezetője és Ujhelyi István sofőrje volt a bírósági tárgyalásán „nem emlékezett a pénz sorsára”.”

Ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden első fokon mindhárom Szeviép-vezért szabadságvesztésre ítélte a Szegedi Járásbíróság. Oltványi Józsefet és Pistrui Lászlót öt év, Baranyi Sándort hat év szabadságvesztésre ítélte el a Szegedi Járásbíróság első fokon. Botka László és a szegedi városvezetés kezdettől fogva igyekezett úgy beállítani, mintha nem a baloldal botránya lenne a Szeviép-ügy, nem sok sikerrel. Hiszen, ahogy korábban írtunk, mind a szegedi önkormányzattól, mind pedig a baloldali kormányok idején számos más költségvetési szervtől is kapott megbízásokat a cég – írja az Origo.


Botkán kívül, Ujhelyi István, szocialista EP képviselő neve is felmerült többször az eljárás során, mivel ahogy az az eljárás során kiderült 2008-tól 2010-ig heti-havi rendszerességgel 1-20 milliós tételekben juttatták pénzhez a Báló Tamás – Ujhelyi volt sofőrje – által vezetett Szeviép-leányvállalat Biztonsági Üzem Kft-t. Több részletben, összesen 400 millió forintról volt szó. Ujhelyi céget is vezető sofőrje ma már a szegedi repülőtér – azaz a Botka vezette önkormányzat cégének – ügyvezetője. A Biztonsági Üzem Kft. ugyanúgy csődbe ment, mint a Szeviép, de előtte még a cég törzstőkéjét 97 millió forintról 3 millióra csökkentették „veszteségek rendezése miatt”. Mikor a perben beidézték Ujhelyi ex-sofőrjét, nem emlékezett a pénz sorsára.

A szegedi Szeviép-ügy egy minősített csődbűntett. A bíróság ítélete szerint a Szeviép-vezérek, Pistrui László, Baranyi Sándor, és Oltványi József magánbankként kezelték a társaságot, és erőn felül adtak kölcsön más vállalkozásoknak, ezeket a kölcsönöket pedig soha nem látták viszont. Éppen ezért arra már nem jutott pénz, hogy kifizessék a kisvállalkozókat. Magyarul: kiszámlázták a cégből a pénzt, a bent lévő forrásokat, és csődbe vitték a céget. 443 családot károsítottak meg, összességében 10 milliárd forinttal. A Szeviép egy sor szegedi, illetve szegedi kötődésű balos politikus politikussal nőtt össze, közülük a legfontosabb Botka László. Botka információink szerint nem tett semmit a csőd megakadályozása és a megkárosítottak kártalanítása érdekében. Sőt, a szocialisták idején folyamatosan pénzzel tömték a céget, 33 milliárd forintnyi közbeszerzést kaptak, ebből 21 milliárdot Szegedről. Bár a kisvállalkozók folyamatosan kopogtattak Botka László ajtaján, hogy “Polgármester úr! Baj van, mert a beruházásokon nem fizetik ki a pénzünket”, a szegedi önkormányzat és az akkor szocialista kormányzat még több milliárd forintot adott a Szeviép-nek – írja a lap.


Ujhelyi és a sofőr

Szabó Bálint, a károsultakat képviselő jogász szerint teljesen egyértelmű, hogy Szegeden burkolt és tiltott pártfinanszírozás valósult meg.„Nagy biztonsággal kijelenthető, hogy a Szeviép-cégcsoporttól a pénzek különböző baloldali pártokhoz vándoroltak, elsősorban a Magyar Szocialista Párthoz és a Magyar Demokrata Fórumhoz” – jelentette ki korábban Szabó.

A jogász elmondta, a vádiratban szereplő két vádpont, nevezetesen hogy 2008 közepétől egészen a 2010-es választások másnapjáig heti-havi rendszerességgel 1–20 milliós tételek kerültek Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő volt sofőrjének, Báló Tamásnak a cégéhez, a Szeviép-leányvállalat Biztonsági Üzem Kft.-hez, összességében fél milliárd forint értékben.Báló Tamás jelenleg a Szegedi Közlekedési Társaság repülési üzletágának a vezetője. Vagyis Botka komoly pozícióban tartja továbbra is. Vajon miért

Báló: Csak az épületben találkoztam velük

A Szeviép elleni perben Bálót is meghallgatták. Azt állította, nem ismerte a cég alapításának körülményeit, amikor ügyvezető lett, akkor már zajlott a géppark szállítása, de túlnyomó többségben a Szeviéptől bérelték őket.

Báló Tamás a Szeviép Zrt. akkori vezérigazgatójával, Gábor Attilával állt kapcsolatban, de azt nem tudta megmondani, hogy utána kivel tartott kapcsolatot. Elmondása szerint a per három vádlottjával csak a cég épületében találkozott, például akkor, amikor félévente, évente elszámolások voltak, egyébként építésvezetőkkel állt rendszeres kapcsolatban, nem a cégvezérekkel – írja az Origo.

A Szeviép-ítélet maga alá fogja temetni Szeged szocialista városvezetését?

SzegedMa írta meg, hogy Szabó Bálint, a Szeviép-károsultak jogi képviselője a három cégvezetővel szembeni ítélet meghozatalát követően tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ugyan győzött az igazság, azonban egyetlen egy kérdésre nem kapott még a közvélemény választ. Erre:
– hol van a károsultak pénze?

Hogy a nyilvánosság közelebb kerüljön a válaszhoz, leszögezte, hogy feljelentést fog tenni csődbűntett, pénzmosás és bűnpártolás gyanúja miatt Ujhelyi István exsofőrje ellen.

„A mai ítélet megalapozza azokat a további eljárásokat, melyeket már korábban is kilátásba helyeztünk. A Szeviép-károsultak nevében ezúton is szeretném bejelenteni, hogy az eltűnt, ellopott, a csődbűncselekménnyel eltüntetett pénzek nyomába eredünk,és büntető eljárást kezdeményezünk első körben az Ujhelyi István volt sofőrjének, a Biztonsági Üzem Kft.-nek bűncselekménnyel átadott közel félmilliárd forint vonatkozásában– jelentette ki a károsultakat képviselő jogász, aki a következő fontos kijelentéseket tette sajtótájékoztatóján:

 • Kezdeményezni fogja, hogy állítsanak fel a Szeviép-ügyben önkormányzati vizsgálóbizottságot.
 • Úgy látja, hogy baloldali politikusok mellett akár ellenzéki politikusok is belebukhatnak az ügybe.
 • Egyértelmű, hogy a szocialistákhoz vándorolt a pénz, ami szerinte „nem mentes Botka László befolyásától”,
 • nehéz másképp értelmezni azt a 428 millió forintot, amely Ujhelyi István egykori sofőrjének cégéhez került, aki most is jelentős tisztségviselő az önkormányzaton.

Szabó szerint a Szegedi Járásbíróság ítéletével győzött az igazság.Úgy fogalmazott, hogy a Szeviép-ügy Szeged legjelentősebb gazdasági és politikai bűncselekménye, ami maga alá fogja temetni Szeged szocialista városvezetését.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás

  Cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás

  Jogszabálycsomag készült a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítésére, a cél a bizalomra épülő, gyors és hatékony közigazgatás – jelentette be a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Advent a Várkert Bazárban

  Advent a Várkert Bazárban

  Bíró Eszter interaktív családi koncertje, Snétberger Ferenc zenei estje, Both Miklós ősbemutatója és a Random Trip koncertje, kortárs iparművészeti vásár, valamint ingyenes családi és gyermekprogramok az ünnepi készülődés jegyében – idén is várjuk az érdeklődőket a Várkert Bazárban advent idején.

 • Csalók élnek vissza a Tesco nevével

  Csalók élnek vissza a Tesco nevével

  Csalók élnek vissza a Tesco nevével, ismeretlenek hamis nyereményjátékot hirdetve próbálnak adatokat megszerezni a vásárlóktól – tájékoztatta az áruházlánc kedden az MTI-t.