2020. augusztus 08., szombat
László

Egyéb Veszprém

Újra élet költözött a Dohnányi iskola egykori épületébe

Szeptember 15-étől új, ideiglenes helyén működik a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Végleges elhelyezése az egykori piarista gimnázium épületében lesz, ám a felújítási munkálatok befejezéséig a Völgyhíd tér 2. szám alatti ingatlan nyújt otthont a bíróságnak.

Egy ideje már üresen állt az egykori Dohnányi iskola épülete (fotó: Kovács Bálint)

Ez egy országosan védett műemléki épület, amely 1820 körül klasszicista stílusban épült. Évekig üresen állt, így jelentős állagmegóvásra volt szükség: a vezetékrendszer, a villamos hálózat és a burkolatok javítására, illetve cseréjére. Az ingatlannak ezenkívül alkalmassá kellett válnia a bírósági funkciók ellátására, ennek megfelelően történtek meg az átalakítások.


A város és a törvényszék együttműködését dicsérte Porga Gyula (fotó:Kovács Bálint)

– Az együttműködés, kooperáció az, ami egy közösségnek az erejét tudja adni, és mi arra törekszünk, hogy a különböző civil szervezetekkel, intézményekkel, állami szervekkel együtt tudjunk gondolkodni a jövőről. Szent-Gály Edit elnök asszonnyal már több együttműködésünk is volt, amely segítette a város közösségi munkáját. Azonban most már nemcsak közösségépítő, hanem városépítő feladatot is közösen végezhetünk a Törvényszékkel: két jó szándék találkozott, és egy évek óta üresen álló, funkcióját vesztett épület egy megtisztelő és fontos szerepet ellátva megújulhatott – emelte ki beszédében Porga Gyula polgármester.

Az alsó szinten nyolc tárgyalótermet alakítottak ki (fotó: Kovács Bálint)

Az épület kétszintes, az alsó szinten nyolc azonos arculatú tárgyalóterem, egy irattár, egy tágas kezelőiroda és egyéb kiszolgálóhelyiségek biztosítják a bírósági működést. Az emeleten bírói és leírói dolgozószobákat alakítottak ki.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.