EUR: 320,07 Ft
CHF: 280,71 Ft
2019. április 22., hétfő
Csilla, Noémi

Egyéb Veszprém

Újra élet költözött a Dohnányi iskola egykori épületébe

Szeptember 15-étől új, ideiglenes helyén működik a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság. Végleges elhelyezése az egykori piarista gimnázium épületében lesz, ám a felújítási munkálatok befejezéséig a Völgyhíd tér 2. szám alatti ingatlan nyújt otthont a bíróságnak.

Egy ideje már üresen állt az egykori Dohnányi iskola épülete (fotó: Kovács Bálint)

Ez egy országosan védett műemléki épület, amely 1820 körül klasszicista stílusban épült. Évekig üresen állt, így jelentős állagmegóvásra volt szükség: a vezetékrendszer, a villamos hálózat és a burkolatok javítására, illetve cseréjére. Az ingatlannak ezenkívül alkalmassá kellett válnia a bírósági funkciók ellátására, ennek megfelelően történtek meg az átalakítások.


A város és a törvényszék együttműködését dicsérte Porga Gyula (fotó:Kovács Bálint)

– Az együttműködés, kooperáció az, ami egy közösségnek az erejét tudja adni, és mi arra törekszünk, hogy a különböző civil szervezetekkel, intézményekkel, állami szervekkel együtt tudjunk gondolkodni a jövőről. Szent-Gály Edit elnök asszonnyal már több együttműködésünk is volt, amely segítette a város közösségi munkáját. Azonban most már nemcsak közösségépítő, hanem városépítő feladatot is közösen végezhetünk a Törvényszékkel: két jó szándék találkozott, és egy évek óta üresen álló, funkcióját vesztett épület egy megtisztelő és fontos szerepet ellátva megújulhatott – emelte ki beszédében Porga Gyula polgármester.

Az alsó szinten nyolc tárgyalótermet alakítottak ki (fotó: Kovács Bálint)

Az épület kétszintes, az alsó szinten nyolc azonos arculatú tárgyalóterem, egy irattár, egy tágas kezelőiroda és egyéb kiszolgálóhelyiségek biztosítják a bírósági működést. Az emeleten bírói és leírói dolgozószobákat alakítottak ki.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Egyre kevesebben locsolkodnak húsvétkor

  Bár a húsvét két legfontosabb vallási ünnepünk egyike, a karácsonyi hagyományokat sokkal többen követik. Az adventi gyertyagyújtás, a karácsonyfa-állítás és a mákosbejgli-evés elmaradhatatlan rituáléja a karácsonyi ünnepkörnek, a húsvéti szokásokat azonban egyre kevesebben követik.

 • A húsvét még ma is üzenettel bír

  A húsvét még ma is üzenettel bír

  Ha Jézust középpontba helyezzük, akkor életünk derűben és boldogságban megy végbe – vallja Bán Csaba, a Hódmezővásárhely-Ótemplomi Református Egyházközség lelkésze, aki az ünnep alkalmából juttatta el gondolatait lapunkhoz.

 • Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  Tarlós: Uniós kötöttség a dugódíj bevezetése

  A budapesti behajtási díjról, amit még a Demszky Gábor-féle városvezetés önként vállalt be a 4-es metró megépítésért, egy tíz évvel ezelőtti európai bizottsági határozat és egy érvényes szerződés rendelkezik, azt nem a főváros akarja mindenáron bevezetni – mondta a főpolgármester csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.