EUR: 331,09 Ft
CHF: 302,29 Ft
2019. december 08., vasárnap
Mária

Külföld

Újságíró-gyilkosság: A szaúdi ügyészség halálbüntetést kér öt vádlottra

A szaúdi ügyészség halálbüntetést kért csütörtökön öt vádlottra az ország isztambuli főkonzulátusán október elején meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi halála miatti büntetőperben, az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma pedig szankciókkal sújtott tizenhét szaúdi állampolgárt a kormánykritikus újságíró halála ügyében játszott szerepükért.

A büntetőintézkedések által érintett szaúdi állampolgárok között van Mohamed al-Otaibi szaúdi főkonzul, és a Hasogdzsi meggyilkolásával vádolt 15 fős csoport tagjai is. Soraikban van Szaúd al-Kahtani, Mohammad bin Szalmán szaúdi trónörökös volt tanácsadója is.


A szankciók értelmében az érintettek esetleges amerikai vagyonát befagyasztják és megtagadják tőlük a hozzáférést az amerikai pénzügyi rendszerhez.

“Cselekedeteikért felelősségre kell vonni ezeket a személyeket, akik megtámadták és brutálisan meggyilkolták az Egyesült Államokban élő és dolgozó újságírót” – áll Steve Mnuchin pénzügyminiszter közleményében.


Mnuchin közleményében hangsúlyozta: “A szaúd-arábiai kormánynak megfelelő intézkedésekkel kell elejét vennie a politikai másként gondolkodókkal és újságírókkal szembeni bárminemű támadásoknak”.

Ádel al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter rijádi sajtótájékoztatóján kijelentette: nem szabad átpolitizálni Hasogdzsi halálának ügyét, amely immár a szaúdi igazságszolgáltatásra tartozik.

“Az ügy átpolitizálása mindössze további súrlódásokat okozna az iszlám világban, míg a királyság annak egységét akarja” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Mint mondta, továbbra is vannak még megválaszolatlan kérdések a gyilkossági ügyben, de Ankara három alkalommal is elutasította Rijád kérését, hogy szolgáltasson bizonyítékot Hasogdzsi halálának Törökország által felvázolt verziójához.

A miniszter ugyanakkor elutasította az Ankara által szorgalmazott nemzetközi vizsgálatot.

Szaúd-Arábiának független bírósági rendszere van, amely képes az ilyen gyilkossági ügyeket feldolgozni – mondta. Hangsúlyozta: Rijád a kezdetektől fogva azt mondja, hogy bárki vett is részt a Hasogdzsi-gyilkosságban, azt bíróság elé állítja.

Dzsubeir kijelentette: Mohammad bin Szalmán szaúdi trónörökösnek semmi köze az újságíró meggyilkolásához.

Újságírók esetleges nemzetközi szankciókat firtató kérdésére a miniszter azzal válaszolt: különbség van aközött, hogy egyes embereket büntetőintézkedéssel sújtanak, vagy a szaúdi kormányt teszik felelőssé.

“Hibák előfordulnak (…), néha az emberek túllépik hatáskörüket” – mondta Dzsubeir. Mindemellett kijelentette: a szunnita királyság intézkedéseket tett, hogy ilyen jellegű művelet ne fordulhasson elé újra.

A szaúdi ügyészség halálbüntetést kért öt vádlottra a meggyilkolt újságíró halála miatti büntetőperben. A vádirat szerint az öt vádlott a főkonzulátuson méreginjekcióval meggyilkolta, majd feldarabolta a The Washington Post szaúdi újságíróját, a testrészeit kivitték az épületből.

Az áldozat maradványait továbbra is keresik – közölte az államügyész helyettese újságírókkal. Hasogdzsi meggyilkolására az az ember adott utasítást, aki az újságíró hazaszállítása céljából Isztambulba utazó csoport vezetője volt, és azért ölette meg, mert szép szóval nem tudták rávenni arra, hogy hazaszállíthassák – mondta Saalan as-Saalan. Mohammad bin Szalmán szaúdi trónörökös nem gyanúsított az ügyben – tette hozzá. Saalan nem nevezte meg azt az öt vádlottat, akire halálbüntetést kérnek. A többi vádlottal szemben is “megfelelő” büntetési tételekre tettek javaslatot – mondta a Reuters hírügynökség szerint. Az összesen 21 gyanúsítottból 11 ellen emeltek vádat eddig, de folytatódik a nyomozás a többiek szerepét illetően.

A trónörökös egyik főtanácsadója, Szaúd al-Kahtáni nem hagyhatja el az országot, mert ellene is nyomoznak az ügyben. Kahtáni ugyanis találkozott azokkal, akiknek a feladata lett volna hazaszállítani Hasogdzsit – mondta a főügyész-helyettes.

Szaúdi al-Modzseb főügyész sajtóértekezletet tartott, és ezekhez hozzátéve azt mondta: a legmagasabb rangú tisztségviselő, aki az újságíró meggyilkolása mögött áll, a szaúdi hírszerzés volt vezetőhelyettese, Ahmad al-Asszíri, akit már elbocsátottak tisztségéből.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter később bírálta a nyilatkozatot, mondván az nem teljesen kielégítő. A török diplomácia vezetője rámutatott: a szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolásával kapcsolatban a szaúdi hatóságok korábban 18 gyanúsítottat tartóztattak le, most azonban már csak 11 érintett ül előzetesben. Miért engedték szabadon a többit? – kérdezte Cavusoglu.

Jelezte azt is: a vádirat szerint Hasogdzsival azután végeztek az isztambuli szaúdi főkonzulátuson, hogy ellenállt a hazaszállítása céljából a külképviseletre érkező szaúdi csoportnak. Cavusoglu ugyanakkor leszögezte: a gyilkosságot már előre kitervelték. Emlékeztetett: egy holttest feldarabolása “nem a pillanat szüleménye”, ahhoz, hogy Hasogdzsit megöljék és feldarabolják, először Isztambulba kellett vinni a szükséges eszközöket.

Cavusoglu nyilatkozatában ismét azt szorgalmazta, hogy a végrehajtókat ne szaúdi, hanem török bíróság vonja felelősségre, miután a bűntett Törökország területén történt.

A török külügyi tárca vezetője végül azt hangsúlyozta, hogy elő kell kerülniük a valódi felbujtóknak is, azoknak, akik az utasítást adták.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek